- Vi vet ikke eksakt hvilken dato som er gjestgiveriets fødselsdag, så vi feirer derfor hele denne høsten. Da er jo også vestkystens skalldyr og fisk, hvilket er de råvarer som vi helst arbeider med, som aller best, sier Mikael Öster.
- Det er naturligvis en prestasjon av en svensk bedrift å kunne være i kontinuerlig virksomhet under flere hundre år. Men det er hva gjestgiverne på Tanums Gestgifveri har klart ettersom stedet har holdt driften i gang helt siden Björn i Hee fikk de første gjestgiverrettighetene i 1663, sier Kjell A Mattsson, tidligere fylkesmann i Göteborg- og Bohus Län og som har fulgt gjestgiveriets utvikling svært tett gjennom mange år.
Når Steiner Öster og hans hustru, Règine, tok over gjestgiveriet i 1969 handlet det ikke bare om å servere god mat og tilby hyggelige overnattingsmuligheter. De så også det omkringliggende kulturelle livet og bygningene som en naturlig enhet med gjestgiveriet.
Den gamle skysstasjonen fra 1600-tallet er i dag en gastronomisk perle i Bohuslän. For 340 år siden fløt brennevinet til sild og husmannskost - i dag samles tradisjon og kulinarisk nytenking i det vakre gule huset, beliggende ikke langt fra E6.
Både pappa Steiner og sønnen Mikael, dagens gjestgivere, tilbereder gjerne vestkystens fisk og skalldyr med den klassiske franske matstilen som grunn.
Hummer med spinat, asparges og kremet saus
Fremgangsmåte
- Kok hummerne i ca ti minutter i saltet kokende vann sammen med dill eller dillfrø. Vannet skal dekke hummerne godt. Obs: kok ikke for lenge.
- Skjær medaljonger av stjerten med skallet på. Knekk klørne.
- Saus: Kok opp hummerkraft og kremfløte. Kok inn til den tykner.
- Kok biter av zucchini og asparges. Fres fersk spinat i smør.
- Arranger hummerne på tallerken, legg opp zucchini, spinat og asparges. Garner med finskåret gressløk.
Tips: Til sausen benyttes hummer- eller skalldyrkraft som kokes etter en klassisk oppskrift. Men det går også bra med ferdig hummerkraft, som finnes ferdige i velassorterte forretninger. Selvfølgelig kan du også kjøpe ferdigkokt hummer.
Flere retter med hummer finner du her
Drikke som passer til denne oppskriften
-
93 POENG
-
92 POENG
-
91 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 535.90 kr Bestillingsutvalget90 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 778.00 kr Uten utvalg90 POENG
-
90 POENG
-
89 POENG
Anna Gretas sildesmørbrød
Fremgangsmåte
Bland sukker, salt og vann. Kok sammen og avkjøl laken.
Start med å hakke rødløk, dill, gressløk og hvitløk. Lag så en saus av chili og matolje. Smakes til med kvernet salt og peppar og evt litt hvittvinseddik.
Blande de hakkede urtene samt kapers i chilisausen og visp lett.
Sildesmørbrød er en typisk mellomrett. I stedet for å legge sild selv kan man naturligvis benytte ferdigkjøpt.
Her kan du forsyne deg av veldig mange oppskrifter på sandwich
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig