Svensk single malt

Nordens eneste whiskyprodusent, Mackmyra, er langt mer enn et forsøk på å ta markedsandeler fra skottene.
Aase E. Jacobsen
15 November 2005 - 14:53

Når du skal konkurrere med noen som har flere hundre års erfaring, må forarbeidet være grundig. Det gjorde også vennegjengen av ingeniører og økonomer som i 1998 ville realisere ideen om å lage Sveriges eneste whisky (den første ble produsert under andre verdenskrig). Den viktigste erfaringen etter de første studieturene var at whisky er et håndverk med lite innslag av hi tech. Dernest at stedet er av avgjørende betydning, ikke bare for kvaliteten men også for muligheten til lønnsom drift. Whisky er mer enn bare en drikk. I Skottland er kombinasjonen med turisme svært viktig.

Og de åtte vennene med Magnus Dandanell i spissen, gikk raskt i gang med å bygge opp det som er selve kjernen i konseptet, nemlig å ta kundene inn i bedriften. Mackmyra Partner var starten. Whiskyinteresserte fra hele landet ble invitert til å være med i utviklingsprosessen. Før en eneste dråpe whisky var destillert talte medlemsmassen 300. Etter flere aksjeemisjoner har Mackmyra nå 2000 aksjonærer og en egenkapital på 27 millioner.

Pengene tilbake
Tilfeldigheter gjorde at gründerne kom over Mackmyra Bruk, en nedlagt jernsmie fra 1800-tallet, i Gävle, 20 mil nord for Stockholm. Her investerte de all sin fritid og litt til med renovering til næringsmiddelstandard. Den første kobberpannen som er laget i Sverige på 100 år var på plass høsten -99, og de første dråpene råwhisky ble tappet 18. desember. Men den endelige resepten ble først klar i 2002. Samtidig ble destilleriet utvidet til en årlig kapasitet på 600.000 flasker. Foreløpig ligger produksjonen på halvparten. Og det økonomiske resultatet nærmer seg den riktige siden av null.

Men partnerskapet med kundene er mer enn kapital. Mackmyra Reserve er videreføringen og det betyr personlig whisky. Mackmyra har det ambisiøse målet om å bli ledende på verdensbasis i denne nisjen. Konseptet innebærer at whiskyelskere kan kjøpe sitt eget fat for en pris på 8400 til 25000 SEK. Dette fatet kan de så følge fra år til år, eller også oftere, ved å delta på smakinger på destilleriet. Kunden bestemmer selv når whiskyen skal flasketappes, og det første fatet er klart i desember i år. Og er kunden ikke fornøyd, får han pengene tilbake. Konseptet markedsføres gjennom såkalte kolleksjonssmakinger hvor potensielle Reserve-kunder kan smake de ulike fatene før de bestemmer seg. I 2004 hadde Mackmyra 2000 deltakere på smakingene. Disse aktivitetene sammen med salg av et bredt utvalg rekvisitter genererer velkomne ekstrainntekter.

Men konseptet fikk, ikke uventet i et monopolland, en problematisk start. Den kreative gjengen fant imidlertid en løsning ved at kundene leier fatet og gjennom Mackmyras skjenkebevilling kan de smake på innholdet underveis. Men når fatet er klart for tapping, må det privatimporteres gjennom Systembolaget!

Den relativt store prisforskjellen på de private fatene forklares av ulik resept. I alt finnes det seks ulike kombinasjoner av røykpreg og eiketype. Det aller dyreste fatet inneholder røykpreget whisky lagret i svensk eik på Fjäderholmen i Stockholms skjærgård. De rimeligste fatene inneholder whisky av urøykt malt tappet i tidligere sherry- eller bourbonfat som lagres på destilleriet. Siden disse normalt er på 200 liter, må de bygges om til 30 liter som er standard for Reserve-whiskyene.

Lokale råvarer
- For personlig whisky er 30 liter ideelt. Fordampingen er raskere og kunden slipper å vente like lenge som for et større fat. Dessuten blir inngangsbilletten langt lavere og flere kan ta seg råd til å delta, påpeker Dandanell. Lagringsforholdene er imidlertid kjøligere enn eksempelvis i Skottland, 4-15 grader. Dessuten er luftfuktigheten høy, opp mot 100 prosent. Dette skulle tilsi en forsinkelse i utviklingen. Men siden eikekomponentene er relativt ferske (den svenske eika er utoastet), kompenserer det smaksmessig for de lave temperaturene. Et annet forhold som gleder forsikringsselskapet er at etanol ikke kan antennes under 15 grader.

Whiskyen lages av lokale råvarer. - Den lokale tilhørigheten er viktig siden vi ikke ønsker å lage en skotsk whisky i Sverige, påpeker Dandanell. Som navnet antyder (Mack=mygg, myra=myr) ligger destilleriet i et område hvor det er godt om vann. Det hentes fra en kilde med rullesteiner og er dermed filtrert fra naturens side. Byggmalten er svensk, og den røykes over torv som tas ut fem kilometer unna destilleriet. Selve røykingen foregår i en ombygd oljetank. Hver runde med 400 kilo grønnmalt tar 1 døgn. Siden den røykte malten blandes med urøykt, blir røykpreget i den endelige whiskyen maks. 20 ppm. Også gjæren er svensk.

Men den svenske eika er kanskje Mackmyras aller fremste styrke. Ikke bare er kvaliteten god, men den bidrar også med seg en god historie. Eiketrærne ble plantet i 1839 på øya Visingö midt i Vättern hvor klimaet er spesielt lunt. Eikeskogen som er Europas største, skulle gi trevirke til den svenske flåten. Men siden jern overtok som materiale før skogen rakk å bli produktiv, fikk den stå i ro. I dag er tømmeret reservert Vasa-muséets behov samt øvrig håndverksproduksjon.

Flasker først i 2008
Etter tre år i 30 liters fat av svensk eik har whiskyen av urøykt malt fått en gyllenbrun farge. Duften byr på mye sødme som karamell, toffee, krydder og frukt, særlig epler. Med noen dråper vann kommer toner av lær, røyk, pepper, petroleum og tjære frem. Anslaget er bløtt og krydret, stilen er rik og varm, og avslutningen byr på toffee. En prøve fra et av pilotfatene fra 1999 med whisky av røykt malt demonstrerer at det har vært fornuftig å justere røykdosen. En ung røykwhisky fra sherryfat viser imidlertid at Mackmyra er på rett vei. Røykpreget balanseres av mye karamellsødme og en del fedme. En svært så folkelig stil. Enda mer lettdrikkelig er whisky uten røyk fra sherryfat. Her blir sherrysødmen noe overdimensjonert, og assosiasjonene går mer i retning likør enn whisky.

Røykwhisky fra bourbonfat er derimot for viderekomne. Her dominerer røyke- og tjærepreget over frukten og sødmen men ikke mer enn at alle elementer er representert helt ut i ettersmaken. Dramatisk annerledes er urøykt whisky fra bourbonfat. Her blir fatets parfymerte vaniljetoner mest fremtredende sammen med tropisk frukt, epler og noe krydder.

Selv om Mackmyra Reserve er introdusert i Danmark og etter hvert ogsåandre land, vil den personlige whiskyen maksimalt stå for 15 prosent av volum. Resten av whiskyen fylles i 200 liters fat. Så langt er det destillert 4000 fat. I henhold til EU-reglementet er minimum lagringstid for whisky tre år. - Men vi er ikke helt ferdig med den endelige resepten for blended cask-whiskyen, forklarer Dandanell. Den første Mackmyra Single Malt er klar for markedet i 2008, og det all grunn til å ta svenskenes bidrag til blended cask-kategorien seriøst.

Foto: Mackmyra

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her