Når du skal konkurrere med noen som har flere hundre års erfaring, må forarbeidet være grundig. Det gjorde også vennegjengen av ingeniører og økonomer som i 1998 ville realisere ideen om å lage Sveriges eneste whisky (den første ble produsert under andre verdenskrig). Den viktigste erfaringen etter de første studieturene var at whisky er et håndverk med lite innslag av hi tech. Dernest at stedet er av avgjørende betydning, ikke bare for kvaliteten men også for muligheten til lønnsom drift. Whisky er mer enn bare en drikk. I Skottland er kombinasjonen med turisme svært viktig.
Og de åtte vennene med Magnus Dandanell i spissen, gikk raskt i gang med å bygge opp det som er selve kjernen i konseptet, nemlig å ta kundene inn i bedriften. Mackmyra Partner var starten. Whiskyinteresserte fra hele landet ble invitert til å være med i utviklingsprosessen. Før en eneste dråpe whisky var destillert talte medlemsmassen 300. Etter flere aksjeemisjoner har Mackmyra nå 2000 aksjonærer og en egenkapital på 27 millioner.
Men partnerskapet med kundene er mer enn kapital. Mackmyra Reserve er videreføringen og det betyr personlig whisky. Mackmyra har det ambisiøse målet om å bli ledende på verdensbasis i denne nisjen. Konseptet innebærer at whiskyelskere kan kjøpe sitt eget fat for en pris på 8400 til 25000 SEK. Dette fatet kan de så følge fra år til år, eller også oftere, ved å delta på smakinger på destilleriet. Kunden bestemmer selv når whiskyen skal flasketappes, og det første fatet er klart i desember i år. Og er kunden ikke fornøyd, får han pengene tilbake. Konseptet markedsføres gjennom såkalte kolleksjonssmakinger hvor potensielle Reserve-kunder kan smake de ulike fatene før de bestemmer seg. I 2004 hadde Mackmyra 2000 deltakere på smakingene. Disse aktivitetene sammen med salg av et bredt utvalg rekvisitter genererer velkomne ekstrainntekter.
Men konseptet fikk, ikke uventet i et monopolland, en problematisk start. Den kreative gjengen fant imidlertid en løsning ved at kundene leier fatet og gjennom Mackmyras skjenkebevilling kan de smake på innholdet underveis. Men når fatet er klart for tapping, må det privatimporteres gjennom Systembolaget!
Den relativt store prisforskjellen på de private fatene forklares av ulik resept. I alt finnes det seks ulike kombinasjoner av røykpreg og eiketype. Det aller dyreste fatet inneholder røykpreget whisky lagret i svensk eik på Fjäderholmen i Stockholms skjærgård. De rimeligste fatene inneholder whisky av urøykt malt tappet i tidligere sherry- eller bourbonfat som lagres på destilleriet. Siden disse normalt er på 200 liter, må de bygges om til 30 liter som er standard for Reserve-whiskyene.
Whiskyen lages av lokale råvarer. - Den lokale tilhørigheten er viktig siden vi ikke ønsker å lage en skotsk whisky i Sverige, påpeker Dandanell. Som navnet antyder (Mack=mygg, myra=myr) ligger destilleriet i et område hvor det er godt om vann. Det hentes fra en kilde med rullesteiner og er dermed filtrert fra naturens side. Byggmalten er svensk, og den røykes over torv som tas ut fem kilometer unna destilleriet. Selve røykingen foregår i en ombygd oljetank. Hver runde med 400 kilo grønnmalt tar 1 døgn. Siden den røykte malten blandes med urøykt, blir røykpreget i den endelige whiskyen maks. 20 ppm. Også gjæren er svensk.
Men den svenske eika er kanskje Mackmyras aller fremste styrke. Ikke bare er kvaliteten god, men den bidrar også med seg en god historie. Eiketrærne ble plantet i 1839 på øya Visingö midt i Vättern hvor klimaet er spesielt lunt. Eikeskogen som er Europas største, skulle gi trevirke til den svenske flåten. Men siden jern overtok som materiale før skogen rakk å bli produktiv, fikk den stå i ro. I dag er tømmeret reservert Vasa-muséets behov samt øvrig håndverksproduksjon.
Røykwhisky fra bourbonfat er derimot for viderekomne. Her dominerer røyke- og tjærepreget over frukten og sødmen men ikke mer enn at alle elementer er representert helt ut i ettersmaken. Dramatisk annerledes er urøykt whisky fra bourbonfat. Her blir fatets parfymerte vaniljetoner mest fremtredende sammen med tropisk frukt, epler og noe krydder.
Selv om Mackmyra Reserve er introdusert i Danmark og etter hvert ogsåandre land, vil den personlige whiskyen maksimalt stå for 15 prosent av volum. Resten av whiskyen fylles i 200 liters fat. Så langt er det destillert 4000 fat. I henhold til EU-reglementet er minimum lagringstid for whisky tre år. - Men vi er ikke helt ferdig med den endelige resepten for blended cask-whiskyen, forklarer Dandanell. Den første Mackmyra Single Malt er klar for markedet i 2008, og det all grunn til å ta svenskenes bidrag til blended cask-kategorien seriøst.
Foto: Mackmyra