Svensk seier på flaggans dag

Peter Sandqvist fra Dr Holms på Geilo er årets beste østersåpner.
Aase E. Jacobsen
06 Juni 2010 - 19:50

Svensken slo danske Heini Petersen, frilanskokk, på svenskenes nasjonaldag, 6. juni, i årets NM i østersåpning.
 
Dermed klarte ikke Petersen sin sjette NM-seier. Men han fikk en god trøst ved at datteren, 18 år gamle Maria Petersen, kvalifiserte seg til finalen, hvor hun ble nummer fire.

Stort potensial
Det var først og fremst et forrykende tempo som gjorde at Sandqvist stakk av gårde med seier. Han åpnet 30 østers på 2 minutter og 26 sekunder.

Men østersåpning handler ikke bare om hurtighet, for østersene skal åpnes prikkfritt, uten skallrester eller kutt i kjøttet. Samtidig skal de presenteres på en delikat måte. Også der lå Sandqvist et hestehode foran Petersen og nummer tre, Xiang Xu, fra Restauranthuset Operaen.
 
Xu fikk nest beste tid i selve finalen, men fikk mye trekk for kutt og skallrester. Xu stakk for øvrig av med premien for den raskeste tiden i de kvalifiserende rundene.

Juryen som bestod av Daniel Karlsson, Restaurant Klosteret samt de tidligere verdensmesterne Hasse Johannesson og Per Olofsson, på snarvisitt fra Sverige i anledning mesterskapet (og nasjonaldagen), var godt fornøyd med nivået på årets mesterskap.

Aller mest glede var det over kvinneinnsatsen, men de vil også fremheve at flere har et stort potensial hvis de bare gir seg bedre tid og fokuserer mer på kvalitet i selve åpningen.

Ikke bare tid
Det er altså ikke tiden alene som avgjør hvem som vinner. Straffepoeng gis både for kutt i østerskjøttet, det at østersen ikke er løsnet fra skallet eller at den ikke ligger riktig vei, skallrester på østerskjøttet og eventuelt blod fra åpneren! Med det store tempoet er det nemlig rett som det er at deltakerne kutter seg.

Her kan du studere reglementet

Juryen gir altså bonuspoeng for pen presentasjon. Et viktig element siden østersene skal kunne serveres til restaurantgjester etterpå.

Prisen for beste presentasjon gikk til Maria Petersen i hennes første NM. Hun fikk 17 bonussekunder på sin presentasjon, som bare var ett fattig sekund bedre enn hva hennes far, Heini, fikk.
 
Glade vinnere
Under årets mesterskap vanket det flotte premier til deltakerene innen flere kategorier. Vinnerene i årets NM i østersåpning er:
 
• Norgesmester i østersåpning 2010 - Peter Sandqvist (vinner en klokke fra Omega, champgane fra Pommery, reise og opphold på Radisson Blu Galway Bay Hotel under årets VM)
• Beste presentasjon - Maria Petersen med 17 bonussekunder
• Beste tid - Xiang Xu med 1:48 på 20 østers
• Beste kvinnelige østersåpner - Maria Petersen
 

Stort publikumsarrangement
I konkurransesammenheng er det publikum som får anledning til å smake på delikatessene. Og det var det mange som benyttet seg av muligheten til under årets NM som fant sted på Aker Brygge i Oslo.
 
Arrangementet var lagt til det årlige Oslo Race Week som samler seilerentusiaster fra fjern og nær og som markerer hovedstadens fjordtilhørighet.

NM i østersåpning arrangeres av Apéritif i samarbeid med Eksportutvalget for fisk, Omega Norge, Vinordia, Radisson Blu Hotels and Resorts, og TABASCO®.

Vi gratulerer årets Norgesmester!

 
Foto: Roger Kolbu og Bård Ivar Flageborg

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her