Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Den ambisiøse søritalienske produsenten La Corte har introdusert nok en potensiell storselgende vin på det norske markedet. La Corte l'Anima 2002 (50145) er hyggelig priset under hundrelappen og gir svært god valuta for pengene. Den gir umiddelbar assosiasjon til det sørlige Italia med sin søtlige duft av røde og mørke kirsebær, også syltede sådanne samt svisker, snev av sjokolade og jordsmonn. Smaken følger opp med god saftighet, litt krydder, balansert sødme, fine syrer og behagelige tanniner, sjokolade og mokka i slutten. En super og allsidig matvin til alt fra gode kyllinglår, via lam til smaksrike pastaretter.
Den kan imidlertid ikke helt måle seg med den forrige favoritten fra La Corte, nemlig Solyss 2003 (45872) som er kommet i en ny og like vellykket årgang som sist. Mens L'Anima er laget av hovedsakelig primitivo, er Solyss basert på negroamaro som er den andre av Puglias store druer. Og fra skikkelig gamle vinstokker med et utbytte på ca 1,5 kilo druer pr plante hvilket tilsvarer rundt en liter vin. Et viktig bidrag for å sikre god konsentrasjon i vinen. Noe Solyss demonstrerer til fulle.
Negroamaro sørger for at innslaget av mørke aromaer som søte svarte kirsebær og skogsbær, svisker, mokka og sjokolade er enda mer fremtredende i Solyss enn i L'Anima. Men helt uten at inntrykket blir tungt og for søtt. Det hele balanseres nemlig av flotte syrer og finkalibrerte tanniner og den karakteristiske bitterheten som druens navn antyder. Topp til rødt kjøtt, gjerne i saftig grillet utgave og med rikt tilbehør. Den kan også nytes til viltretter som hjort med fet saus.
Ny på markedet er også nok en blanding av negroamaro og primitivo, La Corte Ré 2001 (46843) som befinner seg i det motsatte hjørnet av L'Anima, ren prismessig. Den er imidlertid et bevis på at mye ikke alltid er best, for den er overlesset med nye fat som dekker over all den konsentrerte frukten og gir et veldig tørt preg gjennom hele smakskurven. La Corte er definitivt best når frukten får leve sitt eget liv. Så hvis du har lyst til å bruke noen ekstra kroner, bør du heller investere dem i de to andre toppviner fra La Corte, Zinfandel og Negroamaro, som begge finnes i 2000-årgang og som bare har vært i kontakt med brukte fat. Og mens sistnevnte for to år siden var en heftig sak med mye syrer, bitterhet og alkohol, bærer den sine 15 prosent veldig godt i dag. Og når den nytes til mektige retter med rødt kjøtt med fyldig fet saus, er den i sitt rette element.
Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.