Superitaliener på tilbud

Denne uken kan du som har litt ekstra til overs på budsjettet nyte godt av et svært sjenerøst prisavslag. Men du må være raskt ute for det er ikke mange flaskene igjen av dette supertilbudet.
Aase E. Jacobsen
02 Mai 2003 - 09:38

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Montiano 1998 (13957) er en såkalt superitaliener hvilket innebærer at den går utenpå den tradisjonelle vinstilen i området den stammer fra. Og det gjør Montiano så til de grader. Lazio som er fylket til den evige stad Roma er ikke berømt for sine viner, og i hvert fall ikke de røde. De feterte vinmarkeren Riccardo Cotarella som konsulterer ikke mindre enn 50 vinhus i hele Italia, har signert denne vinen. Her er han imidlertid ikke konsulent, for Falesco er vinhuset han driver sammen med broren.

Montiano er laget av hundre prosent merlot og det er slett ingen motedrue i den nordre delen av Lazio, nærmere bestemt Montefiascone, hvor druene til denne vinen dyrkes. Og det i veldrenert vulkansk jord i en 12 hektar stor vinmark på høydedragene over Bolsena-sjøen. Den høye konsentrasjonen i vinen skyldes ikke vinstokkenes alder som er drøyt 20 år, men heller lavt utbytte pr plante i kombinasjon med høyt uttrekk, nærmere bestemt 20 dager såkalt maserasjon og at drueskallaget som danner seg på toppen av gjæringskaret presses ned fire ganger daglig, samt at vinen er ufiltrert.

Prisbombe
Selvsagt har modningen skjedd i ny fransk eik, til sammen 12 måneder, noe som fortsatt er ganske tydelig i så vel duft som smak, men ikke overdrevet for her er nok av bærfrukt av det søte slaget, med opprinnelse i så vel hage som skog. Merlots jordslige karakter er også langt fremme samt et lett animalsk preg. Smaksanslaget er rikt og rundt med gode fruktsyrer fra midten. Tanninene er bløte og ettersmaken er lang med røde og mørke bær. Deilig å drikke nå til gode retter med rødt kjøtt eller gjerne vilt, men også alene for deg med hedonistiske tilbøyeligheter. Selvsagt vil den utvikle seg ennå noen år, men spar den ikke for lenge for det friske bærpreget bør oppleves.

Som alle tidligere og senere utgaver av Montiano oppnådde 98-versjonen tre av tre mulige glass i Gambero Rosso og regnes derfor blant Italias 250 aller beste viner. Denne vinen var allerede ved lanseringen billigere enn i Italia og nå når den er satt ned ytterligere fem tiere er den et meget godt kjøp. For tiden er den eneste vin fra Falescos store utvalg av svært vellagete viner. Men ny årgang av denne samt andre viner kommer trolig til høsten. Fra nabofylket Umbria kommer imidlertid La Carraia 2003 (20008) som Cotarella er sterkt involvert i. En prisbombe som var ukens vin i januar men som fortsatt holder mål, og er et alternativ for deg som aldri beveger deg over hundrelappen.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her