I tillegg driver de en av Albas beste restauranter.
Hyperenergiske Federico Ceretto, sønn av Bruno, og tredje generasjon av den vinproduserende Ceretto-familien tillegger sin onkel Marcello mye av æren for suksessen.
- Han var en av de første i Piemonte til å forstå og praktisere at for å lage førsteklasses vin må du ha førsteklasses druer, forklarer han. Og nå følger alle i samme sporet.
Han er også stolt av den nå tjueårige suksessen med den hvite og meget svakt perlende Blangé laget av den lokale arneisdruen.
- Ikke fordi det er den beste hvite vinen i Italia, men fordi det var den første moderne italienske hvitvinen. Den første virkelig rene og aromatiske hvitvinen som samtidig kunne brukes til noe annet enn aperitiff. Med denne vinen skapte vi faktisk en revolusjon samtidig som vi klarte å nå ut til et så stort marked, sier han uten blygsel.
Først i rekken står Barolo-vinmarken Bricco Rocche i Castiglione Falletto som også er den minst tilgjengelige baroloen med et volum på 7000 flasker. Prisen er selvsagt deretter, men faktisk er prisen på 1080 kroner ikke så verst gitt at 2001-årgangen selges for inntil 150 euro på kontinentet.
Så er da også Bricco Rocche 2001 en komplett barolo med alt hva hjertet, ganen og magen kan begjære av nebbioloraffinement. Her er nemlig hele druens potensielle aromaspekter som tjære, tobakk, lakris, parfyme fra roser og fioler, trøffel, røyk, eksotisk krydder og trevirke. Enorm fylde og stor konsentrasjon, flotte syrer og veldig gode tanniner bidrar til å sikre denne vinen et langt liv i kjelleren.
Familien brukte imidlertid lang tid på å komme frem til den konklusjonen, i god piemontesisk ånd. Allerede i 1964 startet onkelen kartleggingen av potensialet innen Barolo og Barbaresco. Han valgte ut 25 vinmarker og begynte å kjøpe druer for å teste ut hva de var gode for. Dette holdt han på med i sju-åtte år.
Asili-vingården ligger som Rocche på toppen av en ås, og vinmarken har 180 graders eksponering mot sør og sørvest. Denne utsatte posisjonen, godt hevet over den typiske Langhe-tåken, gjør at druematerialet alltid er sunnere siden vinden tørker all fuktighet på et blunk. Jordsmonnet er dessuten vesentlig mer leirholdig enn ellers i Barbaresco hvilket gir vinen stor kraft og konsentrasjon - i tillegg til vintypens karakteristiske åpne, myke og sødmefylte eleganse som den har til overmål i 2003.
Ceretto lager i tillegg gode annenutgaver av barbaresco og barolo, nemlig Asij og Zonchera. Sistnevnte produseres i et antall av 80.000 flasker årlig og er dermed en av de mest utbredte vinene fra dette begrenseteDOCG'et (totalt 8 mill. flasker). Men som likevel byr på veldig god karakter.
- Selv om hovedmålet for vår virksomhet alltid vil være å lage best mulig barolo og barbaresco, er Monsordo-Bernardina viktig for oss. Ikke bare fordi det er en slik vakker eiendom, men fordi det er den største investeringen vår familie har gjort, understreker Federico. Og pengene sitter ikke løst der i gården.
- Vi investerer 80 prosent av overskuddet i vinrelaterte prosjekter, så derfor har jeg ikke råd til noen Ferrari, ler Federico. Så selv om den nye generasjonen har et annet forhold til forbruk, er det gamlegutta som holder kontrollen. De har endog i en alder av 65 og 69 år felles bankkonto!
Men den får konkurranse av Bernardina Nebbiolo d'Alba som med sine 185 kroner er Cerettos aller best kjøp. Druene kommer fra Monsordo-eiendommens beste vinmark. Sørvendt med 50 prosent leirinnhold byr den på optimale forhold for nebbiolo. Her er både parfyme, blomster, trøffel og lakris samt et deilig innslag av røde bær, meget gode syrer og tilsvarende tanniner. Vinstokkene ble plantet så sent som i 2000, så denne vinen har det største foran seg.
Andre lovende prosjekter fra Cerettos hender er Arbarei Riesling som henter sine druer fra en vinmark i Alte Langhe ved mer enn 600 m.o.h. Dette var tidligere hasselnøttland (Ceretto er også involvert i torroneproduksjon), men fra 1997 har den gitt en stadig mer imponerende superraffinert riesling som italienske sommelierer er villig til å gå over lik for å få has på. Federico på sin side drømmer om en fremtidig eiswein fra denne vinmarken.
Og det er lett å enes om at forsøket er vellykket: Enorm fruktighet med masse søte gule frukter, flott friskhet og deilig sødme gjør den til en svært anvendelig dessertvin.
Men til mørk sjokolade kan den ikke konkurrere med chinatoen som er en søt blanding av barolo og urteuttrekk. Hovedurten som også har gitt navnet til drikken er kinabark (chinchona) som inneholder kinin. Siden dette var 1800-tallets viktigste våpen mot malaria, hadde drikken sin storhetstid da. I dag lages den bare av en håndfull produsenter.
Ceretto er forresten den siste vingården i Italia som fortsatt har sitt eget destilleri. Kapasiteten er liten og det lages kun to grappaer, en nebbiolo- og en moscaobasert. Siden avstanden fra vinkjelleren og destilleriet er minimal, forblir også pressrestene veldig ferske når de destilleres. Men Cerettos grappaer er ingen fruktbomber. Dette er skikkelig machograppa, varm, rik og heftig og en god avslutning på et stort måltid.
Og siden familien lager drikke til et helt måltid - og litt til - skulle det bare mangle at de ikke hadde en restaurant. Og ikke en hvilken som helst restaurant. Piazza Duomo er med sin Michelin-stjerne nemlig det største gastronomiske høydepunktet i byen Alba.
Foto: Ceretto