Superbillig sherry

Fino sherry i halvflaske til 65 kroner er rett og slett sjokkerende billig. Ikke bare sett i lys av at vi i dette landet må betale ekstra mye avgift for 15 prosent alkohol, men spesielt siden denne type vin er langt mer kostnadskrevende å frembringe enn a
Aase E. Jacobsen
11 August 2004 - 01:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Tørr lys sherry av typen fino er en vidunderlig fleksibel vin, og med en pris på kroner 65,40 for en halv flaske som er det du må betale for Dry Sack Fino (34241) er dette kanskje det aller rimeligste innen kategorien kvalitetshvitvin som er i salg her til lands. For fino sherry er, selv om den lages i enorme mengder, en vin som er langt fra den industrielle produksjonen som dominerer store deler av vinverdenen.

For det første kommer druene fra et nøye definert område, for Dry Sack Fino er det Bilbaina som er et av de beste for sherry, Jerez Superior, med såkalt albariza-jordsmonn. Det et svært kalkholdig og sikrer høye syrer i druene, noe som er litt av en utfordring med Andalusias stekende sol. Den hvite fargen reflekterer samtidig sollyset slik at jorden holder seg relativt kjølig også midt på dagen.

For det andre er selve fremstillingen langt mer ressurskrevende enn for enkle hvitviner. Gjæringen skjer naturlig nok i ståltanker ved hjelp av moderne teknikker. Men deretter må all fino etter at alkoholprosenten er justert med sprit, lagres i velbrukte eikefat. Fatene fylles ikke helt opp, men et tykt lag av gjærsopp (flor) beskytter vinen mot oksidering. Hvis flor-laget brytes, er ikke vinen lenger en fino og dens lyse fine farge blir stadig mørkere. Gjærsoppen gir også vinen karakter og gjenkjennes som en aroma i retning brødbakst og sjø. I tillegg er grønne epler og sitrus en del av aromabildet og disse tonene stammer fra selve druen som heter palomino og som er den tilnærmet enerådende sherrydruen.

Fino lagres under florlaget helt til den er klar for tapping. Dry Sack har rundt fem år bak seg. Så lang modningstid er normalt kostnadsdrivende, men siden sherryprodusentene har opplevd sviktende etterspørsel over lengre tid (selv det kan synes som om nedgangen nå har stoppet), holdes prisene lave. I land uten våre alkoholavgifter er derfor sherry definitivt den mest prisgunstige vintypen.

Sist men ikke minst er fino sherry en fantastisk matvin som i tillegg til å være perfekt sammen med tapas også passer til så vel en lang rekke av middelhavsinspirerte retter som til skalldyrplatåer. Dessuten er den velegnet til å forfriske og passer derfor svært godt som følge til snacks, spesielt salte mandler. Med 15 prosent alkohol er Dry Sack Fino såpass kraftig at den ikke nytes i store mengder, men likevel ikke mer enn 1,5-2 prosent sterkere enn de fleste hvitviner.

Dry Sack Fino er en typeriktig og tiltalende fino som er lett å like. Friskt anslag, god fruktighet samt fin tørrhet i finishen og en ettersmak av sjø og salte mandler. At vinen selges i halvflaske øker selvsagt prisen pr liter, men dette formatet sikrer høy omløpshastighet. Dette er svært viktig for fino sherry som regnes som ferskvare etter at den er tappet i flasker. Og en halvflaske er jo perfekt for to.

Produsent er Bodegas Williams & Humbert som er en av de store bodegaene i Jerez. 60.000 fat på lager forteller om god kapasitet. Men her lages ikke bare fino selvsagt. Williams & Humbert har en bred produksjon og masse gammel sherry på lager, faktisk hele rekka fra 1920 til 2003. På en auksjon i regi av Zachys-Christie's i New York ble en samling av 38 spesialtappete enkeltårgangssherryer (en sjeldenhet i seg selv) solgt til rekordpriser, en Oloroso 1945 gikk for 259 dollar.

For å smake sjeldne sherryer er det enklest å avlegge bodegaen et besøk siden den tilbyr et bredt program for vininteresserte - på alle nivåer, med og uten innlagt hesteshow og flamencooppvisning. Spesielle smakinger og arrangementer må imidlertid bestilles. Er du i tvil om hvor du skal legge neste Spania-tur til, bør du besøke nettsiden til Williams & Humbert: www.williams-humbert.com

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her