Kjell E. Innlis oppslagsverk Matleksikon er på 1104 sider, har 20 000 oppslagsord, 3000 internasjonale garnityrnavn, 1500 råvarer og 12 000 oppskrifter.
Ytre sett minner den om sløydtimenes skrustikke, en blå kraftig plugg med stor tyngde.
Innli har skrevet flere fagbøker, lærebøker og kokebøker. Men Matleksikon vil bli stående som hans hovedverk.
Det skal duge som hjelpemiddel for proffer som amatører, men du skal være seriøst interessert i mat og virksomheten på et kjøkken for å ha fullt utbytte av den.
Per A. BorglundFoto: Morten Bibow
Knappe oppskrifter
Kunnskapsnivået må også til en viss grad matche boken. Oppskriftene er for eksempel noe helt annet enn det vi er vant til. De er ultraknappe, og gir deg bare stikkord om hvordan eksempelvis grønnkål med saltede gåselår skal tilberedes: "Blansjer. Passer grovt. Dunst ferdig med saltede gåselår i oksekraft. Jevn med meljevning. Garner med trasjerte gåselår". En gjennomsnittlig hybel-kokk får ikke all verden ut av dette.
Svineører i fleng
En gammel journalist går selvsagt løs på en slik bok med ambisjoner om å finne ut om noe er utelatt. Glem det. Du finner 23 oppskrifter med oksenyrer. Hvis ikke det imponerer, noter at du kan velge mellom 10 oppskrifter der svineører (!) er hovedingrediens. Oppslagsord som bravoura (en garnityrrett til fårelår), krydderkakebunn, salpicon (en blanding av nesten hva som helst), sviske og tepperotavkok (brukes bl.a. mot diaré) er på plass.
Det er bare å ta av seg hatten for det som uten tvil er en bragd. Ikke en kvadratcentimeter av denne boka er brukt på bilder eller illustrasjoner. Her finner du informasjon og ny kunnskap på alle sider.
Kom forlag
399 kroner
Antall stjerner: