Drikke
Sterke utfordrere til Bordeaux

Sterke utfordrere til Bordeaux

Cahors byr på så uendelig mye mer vin for pengene enn naboen i vest. Det er disse vinene gode bevis på.
Aase E. Jacobsen
12 Oktober 2011 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Ch. La Reyne Le Prestige 2006 (61897) og La Fage 2009 (10848) er forskjellige uttrykk for druen malbec, eller cot som den heter i Cahors. Felles for begge er flott dybde i frukten, veldig god konsentrasjon, velintegrert fatpreg og utmerket lagringsevne, noe som er vellaget Cahors-vins fremste varemerke.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Ny energi
I begge tilfellene takket være økt satsing på kvalitet i både vinmark og kjeller. Mens man hos La Reyne følger prinsippene for såkalt bærekraftig jordbruk, tar Mathieu Cosse og Catherine Maisonneuve skrittet fullt ut og driver vingården biodynamisk. Men både La Reyne og Cosse-Maisonneuve er representanter for den nye energien som har kommet inn i denne svært så tradisjonsrike vinregionen de senere årene.

Cosse-Maisonneuve er imidlertid nykommere i Cahors som fortsatt dessverre er i skyggen av Bordeaux. Og det er ikke fordi druemiksen, klimaet og vinstilen i Cahors er mindreverdig sammenlignet med Bordeaux. På langt nær. Men at det fortsatt er et stort uutnyttet potensial i Cahors er hevet over en hver tvil.

Utbyttekontroll
Siden den spede starten i 1999 har Cosse-Maisonneuve utvidet til dagens 17 hektar og lager et knippe viner hvis formål er å uttrykke de ulike terroirene best mulig. De to som er i salg via FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="spesial"> spesialimport , kommer fra henholdsvis løssjord med kvartsteiner (Combal) og rødlig leirjord over kalkstein (Laquets) som i kombinasjon med høy alder på vinstokkene gir en vin med veldig god konsentrasjon.

Vår vin derimot kommer fra vinmarker med leir- og grusjord og med et utbytte tilsvarende én flaske pr vinstokk. Biodynamien sørger for naturlig utbyttekontroll, men i produktive årganger må man også her utføre såkalt grønn innhøsting.

"Hverdagsløsningen" på Cahors finner du i denne vinen, Louis Pascal Cahors 2010 (80562) , som byr på utmerket vinvaluta, og en dokumentasjon på at det er mye godt rimelig druemateriale i regionen.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Slik spesialbestiller du viner
Du sender en e-post til kundesenter@vinmonopolet.no med opplysninger om vinens navn og pris. Du får deretter beskjed om videre saksgang og bekreftelse på når varene kan hentes.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
 
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her