Drikke
Sterke utfordrere til Bordeaux

Sterke utfordrere til Bordeaux

Cahors byr på så uendelig mye mer vin for pengene enn naboen i vest. Det er disse vinene gode bevis på.
Aase E. Jacobsen
12 Oktober 2011 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Ch. La Reyne Le Prestige 2006 (61897) og La Fage 2009 (10848) er forskjellige uttrykk for druen malbec, eller cot som den heter i Cahors. Felles for begge er flott dybde i frukten, veldig god konsentrasjon, velintegrert fatpreg og utmerket lagringsevne, noe som er vellaget Cahors-vins fremste varemerke.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Ny energi
I begge tilfellene takket være økt satsing på kvalitet i både vinmark og kjeller. Mens man hos La Reyne følger prinsippene for såkalt bærekraftig jordbruk, tar Mathieu Cosse og Catherine Maisonneuve skrittet fullt ut og driver vingården biodynamisk. Men både La Reyne og Cosse-Maisonneuve er representanter for den nye energien som har kommet inn i denne svært så tradisjonsrike vinregionen de senere årene.

Cosse-Maisonneuve er imidlertid nykommere i Cahors som fortsatt dessverre er i skyggen av Bordeaux. Og det er ikke fordi druemiksen, klimaet og vinstilen i Cahors er mindreverdig sammenlignet med Bordeaux. På langt nær. Men at det fortsatt er et stort uutnyttet potensial i Cahors er hevet over en hver tvil.

Utbyttekontroll
Siden den spede starten i 1999 har Cosse-Maisonneuve utvidet til dagens 17 hektar og lager et knippe viner hvis formål er å uttrykke de ulike terroirene best mulig. De to som er i salg via FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="spesial"> spesialimport , kommer fra henholdsvis løssjord med kvartsteiner (Combal) og rødlig leirjord over kalkstein (Laquets) som i kombinasjon med høy alder på vinstokkene gir en vin med veldig god konsentrasjon.

Vår vin derimot kommer fra vinmarker med leir- og grusjord og med et utbytte tilsvarende én flaske pr vinstokk. Biodynamien sørger for naturlig utbyttekontroll, men i produktive årganger må man også her utføre såkalt grønn innhøsting.

"Hverdagsløsningen" på Cahors finner du i denne vinen, Louis Pascal Cahors 2010 (80562) , som byr på utmerket vinvaluta, og en dokumentasjon på at det er mye godt rimelig druemateriale i regionen.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Slik spesialbestiller du viner
Du sender en e-post til kundesenter@vinmonopolet.no med opplysninger om vinens navn og pris. Du får deretter beskjed om videre saksgang og bekreftelse på når varene kan hentes.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
 
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her