Maurizio Zanella er kjent for å sette seg høyere mål enn de langt fleste. Allerede som 17-åring fikk han en aha-opplevelse etter et tilsynelatende tilfeldig besøk hos burgundlegenden Romanée Conti. Selv om han hadde liten eller ingen erfaring med vinproduksjon, la han merke til hvor mye tettere vinstokkene var plantet i disse vinmarkene enn i hjemlige Erbusco hvor hans velstående far hadde kjøpt en vakkert beliggende eiendom noen år tidligere. Et gods som også inkluderte en liten parsell vinstokker. Han skjønte dermed den grunnleggende idéen bak produksjon av kvalitetsvin, nemlig at avlingen må holdes nede for at det skal være nok smakskonsentrasjon i druemosten.
Zanella fikk tak i Lansons tidligere kjellermester, André Dubois, som ved hjelp av sin lange erfaring fra dette champagnehuset klarte å skape en topp musserende vin fra vinmarkene rundt familieeiendommen i Erbusco. - Klimaet og jordsmonnet i Erbusco er det beste for Franciacorta, og Dubois ble raskt fascinert over mulighetene området bød på, hevder Ca'' del Boscos eksportsjef Roberto Tondo og fortsetter: - Det er mildt året gjennom, selv midt på sommeren blir det aldri drepende varmt, på grunn av vindene fra Sebino-sjøen som regulerer temperaturen. Dreneringen er videre svært god siden jordsmonnet er morene bestående av kalkjord, sand og grus samtidig som terrenget er kupert.
Men verken de samme klimatiske eller geologiske forholdene som i Champagne. Forhold som er umulig å kopiere ned til minste detalj. Å skape et image opp mot champagne lar seg derimot gjøre, men det koster selvsagt enormt mye ressurser, særlig i form av penger. - Zanella senior hadde solgt sitt transportselskap som var et av Europas største, og hadde godt med kapital, forteller Tondo.
Innsatsen til Zanella har vært avgjørende for at Franciacorta i 1995 ble det første DOCG (denominazione di origine controllata e garantita) for tørr musserende vin. Asti fikk slik status to år før for sin søte Moscato d''Asti men det er jo en helt annen skål! DOCG-lovverket er som kjent strengt både hva gjelder geografi, avkastning og i dette tilfellet også minimumskrav for lagring på bunnfallet. Som altså er 18 måneder. Til sammenligning er reglene i Champagne tilsvarende mens det for spansk cava er 9 måneder.
Den mest elegante cuvéen er den som kalles Satén, altså sateng som er en litt tung silke. Et navn som flere av Franciacorta-husene bruker på sine mer forseggjorte viner. Ca'' del Boscos er mer å sammenligne med chiffon enn sateng, florlett og nærmest transparent, ikke så søt i aromaene som husets brut''er. Mer frisk og syrlig i frukten, mer mineralsk og mer innadvendt i stilen. Og en vin som har et klart lagringspotensial. Den har allerede tilbrakt minimum 40 måneder på gjærrestene før omkorking som kun skjer etter som ordrene strømmer inn, et prinsipp som for øvrig følges for alle husets musserende viner.
Zanella bruker bare nye franske fat. Burgund er forbildet når det gjelder stille viner, både hvitt og rødt. Terre di Franciacorta Bianco (1998, varenr. 33105, kr 182,70, bestillingsutvalg) som er DOC-betegnelsen for områdets hvite er en velkomponert hvitvin basert på 75 prosent chardonnay og resten pinot bianco. Bare en liten andel av vinen har vært innom fat og da kun i store eikeliggere i to måneder. Smaksanslaget er rundt og friskner til utover smakskurven. Stilen er ganske tørr og den trenger retter med kremete sauser.
Den rene chardonnayen med det vanskelige navnet Millenovecentonovantasette (1997, varenr. 40452, kr 376,00, bestillingsutvalg) har mer av alt. Den er både gjæret og modnet i sin helhet i nye fat og deler av blandingen har gjennomgått malolaktisk gjæring hvilket kjennes i smaken men friskheten er likevel god. Rent stilmessig har den ett ben i Europa og ett ben i den nye verden.
Andre produsenter i Franciacorta av interesse er først og fremst Bellavista som kjemper om teten med Ca'' del Bosco og som i Italia ligger millimeteren over Ca'' del Bosco hva prestisje angår. Bellavista er tilgjengelig i Norge med blant annet en Brut non vintage (varenr. 33106, kr 205,00 for 75 cl og kr 389,00 for magnum, bestillingsutvalg) og en Gran Cuvée Brut 1996. Førstnevnte har masse sødme i form av moden tropisk frukt, smør, karamell og kaffe, enda mer enn Ca'' del Boscos vanlige cuvée. Men et flott følge til hummer med aioli. Vintage-utgaven er friskere og mer elegant men fortsatt i den rike gaten.
Bellavista lager også en rekke gode hvitviner blant annet Uccelanda (1997, varenr. 40198, kr 264,80, bestillingsutvalg) som er en kraftpakke av en ren chardonnay, selvfølgelig mye fat men likevel usedvanlig mye frukt. Husets vanlige bianco er relativt smaksrik og krydret men også behagelig frisk (1999, varenr. 40234, kr 139,20, bestillingsutvalg). Og Convento della Santissima Annunciata (1996, varenr. 40199, kr 258,10, bestillingsutvalg) som er en svært spennende og kompleks hvitvin som det ikke går mange av på dusinet.
Dessuten må nevnes, selv om disse ikke er tilgjengelige i Norge, Cavalleri og Ferghettina som også hører hjemme i Erbusco. Samt Cola (!) og Contadi Castaldi i Adro som har omtrent de samme vekstvilkår som i Erbusco.