Sprudlende 17. mai-fest

Denne uken gleder vi oss over 17. mai-bobler som er så forførende fruktige og rimelige at alle og enhver lar seg sjarmere. Disse allsidige boblene kan selvsagt også serveres ved alle vårens begivenheter. Både med og uten noe å bite i.
Aase E. Jacobsen
12 Mai 2004 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Ingen drikk blir så varmt mottatt i festlig lag som vin med bobler, og ingen drikk er så stemingsskapende. Men boblene behøver ikke nødvendigvis komme fra champagne. En såpass edel drikk bør forbeholdes anledninger hvor den vies mer oppmerksomhet enn hva som er tilfellet når behovet bare er en drikk med bobler. Som for eksempel når du vil motta gjestene dine med et glass sprudlende drikke - slik vi ofte gjør på merkedager som 17. mai.

Til det formålet er en prosecco perfekt. Dette er en italiensk musserende som lages ved hjelp av en metode som kalles charmat hvis formål er å bevare maksimal fruktighet i det endelige produktet. Onde tunger vil ha det til at dette er en mindreverdig brusligende metode siden boblene oppstår gjennom en andregangsgjæring en lukket tank og ikke i flasken som tilfellet er for champagne. Selvsagt oppnås ikke samme kompleksitet som for en vin som får godgjøre seg i opptil flere år på gjærrestene, men en prosecco skal være et rent uttrykk for druenes egen fruktighet og selve vokststedet, og ikke noe annet.

Opp i høyden
Ca'Bertaldo Prosecco di Valdobbiadene Brut (46720) fra Maschio er en veritabel fruktbombe, og et godt utstillingsvindu for proseccodruens aromaer: Gule frukter som epler, pærer, melon, både frisk og syltete, samt innslag av bitterfrukt som sitrus/sitrusskall. Dette fruktbildet holder seg fra første sniffen til langt ut i ettersmaken. En type fruktighet som forfører alt fra den mest innbitte champagnefantast til bestemor. Perfekt som aperitiff servert alene men også med salte snacks eller hvorfor ikke også friske jordbær.

Denne proseccoen er brut som betyr inntil 10 g restsukker pr liter. På grunn av gode syrer virker den imidlertid ikke like søt som en stille hvitvin ville vært med samme sukkerinnhold. Likevel er dette en nyvinning, for den klassiske proseccoen er enda søtere og betegnes med extra dry (15-20 g sukker) eller dry (30 g sukker). Så betyr da også prosecco nesten tørr. Og tradisjonen prosecco er riktig gammel. I gamle dager, lenge før temperaturkontrollert gjæring var kjent, ble prosecco laget av sent høstede druer som var stinne av sukker. Temperaturen i dette området som ligger så nært Alpene, blir så lav utover vinteren at gjæringsprosessen stopper opp av seg selv, men gjenopptas når temperaturen atter stiger utover våren. Likevel er ikke det nok til at alt sukkeret konverteres til alkohol samtidig som når vinen er klar, er det fortsatt litt kullsyre igjen. En helt naturlig prosess som er nærmest umulig å jobbe i dag med primært siden den ikke gir identisk resultat fra år til år.

Druen har sin opprinnelse fra Friuli mens de definerte prosecco-områdene Valdobbiadene og Conegliano ligger begge i Veneto, om enn i fylkets østre hjørne. Områdene ligger bare 2-3 mil fra hverandre, men forskjellene er tydelige. Conegliano har et varmere klima som i kombinasjon med et steinete jordsmonn gir rundere og fruktigere viner. Valdobbiadenes vinmarker ligger betraktelig høyere i et svært kupert landskap. Vår utgave henter sine druer fra en av de mange høydene, Col Bertaldo.

Kjempeutvalg
De aller beste parsellene med det kjøligste klimaet er imidlertid å finne i underområdet Cartizze hvor jordsmonnet er kalk- og leirholdig. Motsatt av hva som virker mest opplagt er vinene herfra søtere (dry) men på grunn av den enda høyere syren blir vinene likevel svært balanserte. Ruggeri & Co sin Cartizze Prosecco Superiore Dry 2003 (42421) befinner seg i motsatt ende av proseccoskalaen av Col Bertaldo. Duften er kompleks med tydelig mineralsk innslag i retning flint og østers. Smaken er fruktig med mineralske toner, fruktsødmen er ganske stor men de gode syrene og moussen holder det hele godt på plass. Ettersmaken er svært lang med masser av syltet gul frukt. Denne vinen krever noe å samarbeide med, som en andeleverterrin eller godt krydret kyllingleverpaté.

Ruggeri & Co med sympatiske Paolo Bisol i spissen for familiebedriften som opererer helt i proseccoteten, tilbyr intet mindre en sju ulike proseccoer til det norske folk. Deriblant en Gentile Prosecco Frizzante 2003 (42423) som lages på samme måte som øvrig proseccoer bare at trykket i flasken er 3 - og ikke 4,5-5 bar, hvilket betyr mindre bobler (mousse). Og et godt valg for deg som ikke vil ha for mye kullsyre. Hva sødme angår så tilhører den brut-gruppen. En elegant og fruktig vin med gode syrer, fin fedme, lett mousse og deilig bitterhet fra fersken- og sitrusskall i finishen. Rett og slett deilig alene eller til jordbær, spekemat, røykt fisk eller andre salte elementer.
FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="prosecco">Vurderingen av de fem øvrige proseccoene kan du lese her

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatt melding.

Andre proseccoer fra Ruggeri:
 

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det mest interessante av taxfreenyheter denne påsken er i den høyere prisklasse
+
Tester

Det mest interessante av taxfreenyheter denne påsken er i den høyere prisklasse

Men en håndfull rimelige viner er det dessuten mulig å spare litt ved å kjøpe med seg fra flyplassen. Det viktigste er alltid at vinen holder god kvalitet i forhold til pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Spesialpol: At Tyskland hevder seg sterkt på rødvinsfronten, er herved dokumentert
+
Tester

Spesialpol: At Tyskland hevder seg sterkt på rødvinsfronten, er herved dokumentert

Det er særlig en produsent som stikker av med de høyeste poengsummene, men også andre følger i kjølvannet. Tysk vin er imidlertid først og fremst riesling, også der er det noen riktig gode viner å finne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Skrei eller annen hvit fisk stekt på skinnet blir nydelig med fennikelpure og kanskje også rødvinsaus
Dagens rett

Skrei eller annen hvit fisk stekt på skinnet blir nydelig med fennikelpure og kanskje også rødvinsaus

Skreisesongen er på høyden, og selv om det ikke lenger er en rimelig råvare, er den fortsatt desto mer luksuriøs. Servert med smaksrikt følge med en pust av vår, blir det et riktig festmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Tango er en klassisk drink som danser i munnen
Ukens drink

Tango er en klassisk drink som danser i munnen

Det oser av lidenskap i dansen som denne drinken henter sitt navn fra - Tango. Men drinken er altså ikke argentinsk selv om noen hevder det.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det mest interessante av taxfreenyheter denne påsken er i den høyere prisklasse
+
Tester

Det mest interessante av taxfreenyheter denne påsken er i den høyere prisklasse

Men en håndfull rimelige viner er det dessuten mulig å spare litt ved å kjøpe med seg fra flyplassen. Det viktigste er alltid at vinen holder god kvalitet i forhold til pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Spesialpol: At Tyskland hevder seg sterkt på rødvinsfronten, er herved dokumentert
+
Tester

Spesialpol: At Tyskland hevder seg sterkt på rødvinsfronten, er herved dokumentert

Det er særlig en produsent som stikker av med de høyeste poengsummene, men også andre følger i kjølvannet. Tysk vin er imidlertid først og fremst riesling, også der er det noen riktig gode viner å finne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sjekk ut denne prisgunstige pinot noiren neste gang du er på polet
+
Godbiter i pollisten

Sjekk ut denne prisgunstige pinot noiren neste gang du er på polet

For den har fast plass og er et virkelig godt kjøp i ny årgang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en enkel og rimelig fiskegryte med det lille ekstra
Dagens rett

Slik lager du en enkel og rimelig fiskegryte med det lille ekstra

Lettlagde og smakfulle måltider med liten kostnad, slik som denne oppskriften, er en velsignelse på travle dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Skrei eller annen hvit fisk stekt på skinnet blir nydelig med fennikelpure og kanskje også rødvinsaus
Dagens rett

Skrei eller annen hvit fisk stekt på skinnet blir nydelig med fennikelpure og kanskje også rødvinsaus

Skreisesongen er på høyden, og selv om det ikke lenger er en rimelig råvare, er den fortsatt desto mer luksuriøs. Servert med smaksrikt følge med en pust av vår, blir det et riktig festmåltid.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her