Sparevin

Når du ser en prislapp på mer enn to hundringer for en vin, er du nok rask til å finne alternativer. Men ikke når det dreier seg om en boks på treliter, som i tillegg er blant polets aller rimeligste i sin kategori. Og den gir mye vin for pengene også. En
Aase E. Jacobsen
03 Januar 2001 - 20:51

Fray Léon Red (varenr. 40307, bestillingsutvalg, kr 263 for 300 cl) er billigste chilener og dessuten en av polets rimeligste viner. Med en flaskepris tilsvarende kroner 65,75 er den perfekt for denne vanskelige måneden rent privatøkonomisk. Fray Léon gjør ingen dype hugg inn i familiens drikkevarebudsjett siden en treliter jo gjerne varer en stund.

Og skal du samle gode venner til et lag når i vintermørket, er den et godt alternativ, enten dere bare skal ta noen glass rødvin eller du har tenkt å servere noen enkle retter, en kyllinggryte, en pai eller en mettende salat. Du får altså ingen stor vin for denne prisen men en hederlig utgave som har en innbydende og ren duft av røde og mørke skogsbær, den er saftig, bløt men samtidig frisk og lettdrikkelig.

Og lite chilensk slik vi har for vane å forvente at en rimelig rød chilener skal smake. Den er mer sørfransk i stilen og druemiksen stemmer mer med det inntrykket siden det her er snakk om hovedsakelig carignan og litt cabernet sauvignon. Fray Léon finnes også i hvit utgave, til samme lave pris (varenr. 45057, bestillingsutvalg, kr 264 for 300 cl). En enkel og rund vin med sauvignon blanc-preg som med fordel kunne hatt mer friskhet, men som i dette prissjiktet er nærmest uten konkurranse.

Chilensk rødvin sliter litt i motbakke for tiden etter de gylne årene fra midten av 90-tallet og frem til i fjor. I løpet av år 2000 ble nemlig Chile tatt igjen av Frankrike som vår viktigste leverandør av rødvin. Og det er ikke uventet vinene fra Sør-Frankrike som er den største utfordringen. Herfra kommer så vel bokseviner som vellagete flaskeviner til gunstige priser.

Chilenske vinprodusenter ble nok for grådige og lot seg friste til for kraftige prisøkninger. Og da er den norske forbrukeren rask til å velge nye kilder. Fray Léon Red koster 25 kroner mindre enn rimeligste chilenske bag-in-box som er Viña Maipo Cabernet Sauvignon, og hele 40 kroner mindre enn storselgeren La Vida selv om den riktig nok holder en noe høyere kvalitet. Men kanskje vi nå vil få flere rimelige viner fra over there nå som markedsandelene er så lette å tape?

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på
tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr
Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er Kr 5, - pr mottatte melding.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 2

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

I dag serverer du biffen i paien
Dagens rett

I dag serverer du biffen i paien

Lag deg en biffpai som dagens middag. Vi lover deg at dette er ferdiglaget i løpet av en time. Enda raskere om du bruker ferdig paideig fra butikken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her