Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Så skulle både Emilio Valerio 2010 (4941)og Emilio Valerio Amburza 2009 (4940)vært 20-25 kroner dyrere hadde vanlige kalkyler vært lagt til grunn.
Veldig godt tilbud
Bakgrunnen for billigsalget er et forsøk på å trenge inn på det norske markedet og i det tett «befolkete» prissegmentet rundt 150 kroner. Hvem sier nei til et slikt tilbud, i hvert fall når vinen er så god som i dette tilfellet.
Begge vinene kjennetegnes av svært kjøttfull frukt, god fylde og flott fasthet. Den rimeligste er en blanding av grenache, merlot og cabernet sauvignon, fra vinmarker som ligger ved alt fra 400 til 865 m.o.h.. Amburza derimot er en ren «cab» og fra vinmarken med samme navn. Den ligger ved 400 m.o.h. og har et jordsmonn bestående av kalkholdig leirjord.
Unntaket fra regelen
Vinene til Emilio Valerio er i en klasse for seg, i hvert fall når vi ser på pris og opprinnelse under ett. Navarra har så langt stort sett vært representert med relativt kommersielle viner i de lavere prissjikt, med noen hederlige unntak.
Emilio som er advokat i Madrid, men med sterke bånd til sin barndoms dal, får med hjelp av sin bror Alvaro også tid til å ta seg av til sammen 60 små parseller i høyereliggende deler av Navarra. Nærmere bestemt nordvest i området ved foten av fjellet Jurra. Vingården heter da også Laderas de Montejurra.
Siden 1400-tallet
Prosjektet som er av relativt ny dato (første årgang var 2009), omfatter også olivendyrking. Alderen på vinstokkene er inntil 80 år og mange av parsellene med både druer og oliven har vært dyrket helt siden 1400-tallet. Det rent vintekniske er det ønologen Ainguer Alonso (bakgrunn fra Domaine de Chevalier i Bordeaux og Domaine Leroy i Burgund) og vinmakeren Olivier Riviere som tar seg av.
Men filosofien står brødrene bak. De jobber i samme retning som mange biodynamikere og er opptatt av polykultur for å ta hensyn til både jorden og tradisjonen. I tillegg til vindruer og oliven dyrkes også korn og andre vekster.