Spansk sjeldenhet
Selv om mange spanske viner har priset seg ut av markedet, finnes det fortsatt "uoppdagete" perler som ikke bare er snill mot lommeboken men som også tilfredsstiller den mer kresne gane.
Redaksjonen
15 Juni 2001 - 01:00
Den enorme vinproduserende regionen Castilla-La Mancha i det sentrale Spania byr stort sett på rimelige hverdagsviner av svært variabel kvalitet, men en og annen perle finnes også. Som Castillo de Almansa Reserva 1996 (kr 90, KK243378 Brand Partners)fra Bodegas Piqueras. Denne bodegaen som ledes av ønologen Mario Bonete og broren og vinmakeren Juan Pablo Bonete er ganske enestående siden de er alene om å lage vin på dette nivået i området.
DO (denominación de origen) Almansa er derfor blitt kjent gjennom Piqueras alene. I Castilla-La Mancha som strekker seg ut over 720.000 hektar er det for øvrig tre andre DO''er; Méntrida og de mer kjente Valdepeñas og La Mancha. Totalt er Almansas areal på 7.600 hektar. Piqueras selv eier imidlertid kun noen få hektar, druene kjøpes derfor av regionens vinbønder som tradisjonelt, og i stor grad fortsatt, selger druer til de gigantiske kooperativene som blander druene herfra med druer fra de andre delene av Castilla-La Mancha.
Bodegas Piqueras er noe helt annet. Moderne fremstillingsmetoder og kunnskaper gjør at Castillo de Almansa Reserva 1996 fremstår som en svært tidsriktig vin. Ikke minst er alkoholnivået balansert hvilket er den store utfordringen siden druen monastrell (samme som mourvèdre) utgjør drøyt 40 prosent av vinmarkene i området. Kombinasjonen av denne varmekjære druen og det ekstremt hete klimaet resulterer i alkoholbomber. Derfor har monastrells rolle stort sett vært å berike tynne viner fra andre deler av Spania.
Almansa er spesiell ikke bare på grunn av at en bodega har skapt et så godt renommé i et hav av skvalpevin, men også fordi phylloxera aldri kom hit. Derfor er vinstokkene i stor grad upodete. Hvilket forklarer kraften i den resulterende vin.
Bodegas Piqueras bruker en femdel monastrell i Castillo de Almansa Reserva 1996 og bidraget er en tiltalende bærkjøttfylde. Hoveddruen er tempranillo som her kalles cencibel. Tempranillo byr på syrer og kirsebærpreg. Det hele rundes av i ny amerikansk eik i 12 måneder og deretter 8 måneder i brukte franske fat. Eikepreget er utrolig godt integrert. Og vinen bærer overhodet ikke preg av å være nesten fem år gammel.
Deilig å drikke nå, men også en potensiell kandidat for lagring 2-3 år. Matfølge er relativt bredt siden vinen har fine syrer og balanserte tanniner. Prøv den til en god biff, gjerne godt krydret, gryteretter, ost eller alene hvis du liker en kraftig vin til sofakroken.
Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.
Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.
Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.
Forsiden akkurat nå