Spansk med fransk touch

På grensen mellom Frankrike og Spania ligger et vinområde som er lite kjent men som lager gode nok viner til å få innpass på verdens beste restaurant. Best av alt er at de er tilgjengelige i Norge til en overkommelig pris.
Aase E. Jacobsen
24 September 2003 - 01:01

Nå kan du få Ukens vin som e-post. Tjenesten er gratis. Se nederst i denne artikkelen for mer informasjon.

Middelalderslottet Castillo de Perelada er en landsby i seg selv. Og den lille vinregionen Empordà Costa Brava med bare 2500 hektar vinmarker og 38 bodegaer sin spydspiss. Da den kunst- og kulturinteresserte rikmannssønnen Miguel Mateu Pla i 1923 kjøpte borgen, bestemte han seg samtidig for å revitalisere denne glemte avkrokens vinproduksjon. Slottet med en av de største private boksamlingene i Spania, med ikke mindre enn 80.000 eksemplarer, omfatter også et kloster fra 1300-tallet og i dets arkiver finnes det dokumentasjon på at karmelittmunkene dyrket vindruer.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Men områdets vinhistorie er vesentlig eldre, trolig startet det allerede for 2600 år siden. Og under romerne blomstret det skikkelig opp. Noe det gjorde faktisk helt frem til for drøyt hundre år siden da vinlusa tok knekken på alt av vinstokker. Etter det var det bare de lettest tilgjengelige vinmarkene, altså på flatlandet, som ble plantet påny. Terrassene i skråningene som er begynnelsen av Pyrenéene, er først gjenoppdaget i de senere år, deriblant av Castillo de Perelada.

Her i grenselandet mellom Spania og Frankrike er druevalget naturlig nok påvirket av begge sider. Samtidig som tradisjon og modernitet går hånd i hånd. På de 150 hektar med vinmarker dyrkes så vel catalonske spesialiteter som cavadruene macabeo, xarel-lo og parellada som cabernet sauvignon, merlot og chardonnay. Druene brukes både til å lage klassiske blandinger og til enkeltdrueviner.

Nærliggende El Bulli, ofte karakterisert som verdens beste restaurant, satser på Castillo de Pereladas enkeltvinmarksviner som Gran Claustro, Ex Ex og Finca Malaveïna hvor mesteparten av volum reserveres til Ferran Adrias gjester. Men det blir likevel noe til overs som blant annet havner i Norge. Prestisjevinen Gran Claustro 2002 (33416) finnes i et meget begrenset antall. Denne vinen bør definitivt legges til side noen år da den fortsatt er massiv og ganske lukket men svært lovende.

Finca Malaveïna  i 99-versjon er mer tilgjengelig også prismessig (men kun til salgs gjennom importøren Palmer & Co, tel 23 33 38 70). Kroner 250 koster den, og det må karakteriseres som et svært godt kjøp. Allerede ved første sniff aner du storheten. Her er masser av mørke bær, urter særlig timian og søte fataromaer. Smaken er mektig, kraftig og med rikt bærpreg, stor sødme og flotte tanniner. En moderne vin som trenger svært smaksrikt matfølge, helst vilt.

Men Castillo Perelada tilbyr også viner i et mer hverdagslig prissjikt som du kan bestille på vanlig måte. Roc Tinto Perelada 2005 (33386) er en saftig vin av garnacha og tempranillo med preg av kirsebærkjerner og røde bær, ganske elegant med bra fedme og fine tanniner, sitter en god stund, kanskje litt varm finish. Deilig vin til tapas, husk bare at den ikke må serveres for varm.

I denne serien finnes også en hvit, Roc Blanco Perelada 2006 (33387) og en musserende, Castillo Perelada Festival Brut Reserva (33425) som begge er laget av de tradisjonelle hvitvinsdruene for Catalonia, nemlig macabeo, xarel-lo parellada og garnacha blanca. Resultatet er fruktige og friske viner med dempet alkoholinnhold. Verd prisen og vel så det.

Castillo Perelada Tinto Crianza 2000 (40636) som er laget av hovedsakelig tempranillo med noe cabernet sauvignon, er det mer trøkk i. En svært god vin i sitt prissjikt med nok bærsødme til å appellere til mange og med nok friskhet til å tilfredsstille den kresne. Super til høstens lammeretter, men også nydelig til lysere kjøttsorter. Siden denne vinen er i tilleggsutvalget, tar det ca en uke å få tak i den, hvis du da ikke bor i nærheten av Lillehammer eller Førde som allerede fører vinen.

Et lite hopp på prisskalaen og et stort hopp hva angår kvalitet, befinner Castillo Perelada Reserva 2000 (34295) seg. Her er drueblandingen en annen med cabernet sauvignon og merlot i hovedrollene. En svært rik og god vin og et røverkjøp. Denne vinen finnes også i en festivalutgave, nå er det 2001-versjonen, Castillo Parelada Festival de Musica 2002 (33375), som er i salg til en femmer mer. En meget god vin dette også men for øyeblikket drikker den andre bedre. Det er nok mye morsommere å nyte festivalvinen og Castillo Pereladas mange andre gode cavaer under selve musikkfestivalen som selvsagt finner sted i selve slottsparken.

En anerkjent musikkfestival som alltid trekker til seg de heteste navnene som Montserrat Caballé, Angela Gheorghiu, Plácido Domingo, Josep Carreras, Alfredo Krauss, Roberto Alagna, Maya Plisetskaya, Rudolf Nureyev, Julio Bocca, Mighail Baryshnikov, Joaquín Cortés, Alicia de Larocha, Mstislav Rostropovitx, Paco de Lucía, Jesús López Cobos, Lorin Maazel, Zubin Mehta og Yehudi Menuhin. Og selvsagt det mest kresne publikum.

Forespørsler om neste års festival må rettes direkte til Castillo Perelada: peralada@castilloperalada.com Det gjelder også om du skulle ønske å innta deres femstjerners golfhotell med spaavdeling hvor du faktisk kan bade i vin og få massasje med oljer og kremer som er laget av avfallsstoffene fra vinproduksjonen til Castillo Perelada. Selvsagt kan du også innta vin på vanlig måte i hotellrestauranten som byr på det moderne katalanske kjøkken.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
NB!
Dersom du allerede er abonnent på vårt ukentlige nyhetsbrev eller Dagens rett er du allerede registrert for Ukens vin.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her