Sørfransk sjarmør

Ukens vin kan du ikke unngå å bli betatt av. Innsmigrende, deilig og svært smaksrik til en pris som ethvert husholdningsbudsjett tåler. Perfekt til høstens gode kjøttretter, enten det er av tam eller vill avstamning.
Aase E. Jacobsen
31 Oktober 2002 - 01:01

Sør-Frankrike er en av våre viktigste kilder til rødvin, så vel solgt i flaske som i boks. Årsaken er åpenbar: Regionen har tatt tetposisjonen i Frankrike, og for så vidt også hele Europa, når det gjelder å gi mye vinsmak for pengene. Og det er stort sett folk utenfra som er ansvarlig for at denne retningsendringen har fått så stor utbredelse så raskt i et så tradisjonsbundet samfunn som det franske. Siden slutten av åttitallet er nesten alt forandret, til det bedre.

Forventningene oppfylles
Selvsagt har det vært laget god vin før revolusjonen kom til Languedoc-Roussillon, men det var unntakene. Ukens vin er et produkt av trenden skapt av de revolusjonære. Som i dette tilfellet er en engelskmann og to franskmenn med stor kunnskap om vin og markedet som for noen år siden fant ut at Languedoc var paradis for den som vet hva folk vil ha.

Gutta bak det lite romantiske navnet LGI Wines vet at første bud er nøye utvalgte råvarer, altså druer, som er dyrket etter gjeldende regler for hva som gir kvalitet uten at de gode tradisjonene fra opprinnelsesstedet ofres. Og Murane Syrah 2001 (46143) er rett og slett en vin av meget høy kvalitet i forhold til prisen.

Stor bærfruktighet
Duften er usedvanlig innbydende med intenst bjørnebærpreg kombinert med krydder og urter og bærer bud om mye smak. En forventning som oppfylles til fulle. Anslaget er bløtt, midtpartiet er kraftig med god syrer, så overtar skogsbærsødmen og deretter fine tanniner.

Druene kommer fra de beste vinmarkene innen appellasjonen Saint-Chinian som ligger noen mil fra kysten midt i hjertet av Languedoc. Men siden Murane er en endruevin og det ikke tillates av det rigorøse appellasjonslovverket, er den en såkalt vin de pays d'oc. Vinmarkene ligger i skråninger som egentlig er de lavere delen av Cevennes-fjellene, selv om jordsmonnet er mer kalk og småstein enn skifer som er det vi finner i fjellsidene.

Smaksrikt kjøtt eller ost
Avkastningen er naturlig lav, og med godt voksne vinstokker, 15-20 år gamle, oppnås druer med god kraft. Fremstillingsmetoden er tradisjonen tro, såkalt macération carbonique, som innebærer at druene ikke knuses før de starter gjæringen. Målet er å sikre stor bærfruktighet i den ferdig vinen, samt at den er drikkeklar i ung alder. Et mål vi kan konstatere at produsenten har oppnådd.

Selv om Murane er en moderne vin, passer den inn i inntrykket opprinnelsesstedet gir. Cevennene forbindes i Frankrike først og fremst med kastanjer og spekemat av høyeste kvalitet. Samtidig som det er godt jaktterreng. En perfekt match til Murane er derfor villsvin eller annet smaksrikt kjøtt med kastanjer, enten ristet eller som puré. Men prøv den også til andre kjøttretter eller med velutviklete oster, både kittmodnete og harde typer.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her