Sørfransk sjarmør

Ukens vin kan du ikke unngå å bli betatt av. Innsmigrende, deilig og svært smaksrik til en pris som ethvert husholdningsbudsjett tåler. Perfekt til høstens gode kjøttretter, enten det er av tam eller vill avstamning.
Aase E. Jacobsen
31 Oktober 2002 - 01:01

Sør-Frankrike er en av våre viktigste kilder til rødvin, så vel solgt i flaske som i boks. Årsaken er åpenbar: Regionen har tatt tetposisjonen i Frankrike, og for så vidt også hele Europa, når det gjelder å gi mye vinsmak for pengene. Og det er stort sett folk utenfra som er ansvarlig for at denne retningsendringen har fått så stor utbredelse så raskt i et så tradisjonsbundet samfunn som det franske. Siden slutten av åttitallet er nesten alt forandret, til det bedre.

Forventningene oppfylles
Selvsagt har det vært laget god vin før revolusjonen kom til Languedoc-Roussillon, men det var unntakene. Ukens vin er et produkt av trenden skapt av de revolusjonære. Som i dette tilfellet er en engelskmann og to franskmenn med stor kunnskap om vin og markedet som for noen år siden fant ut at Languedoc var paradis for den som vet hva folk vil ha.

Gutta bak det lite romantiske navnet LGI Wines vet at første bud er nøye utvalgte råvarer, altså druer, som er dyrket etter gjeldende regler for hva som gir kvalitet uten at de gode tradisjonene fra opprinnelsesstedet ofres. Og Murane Syrah 2001 (46143) er rett og slett en vin av meget høy kvalitet i forhold til prisen.

Stor bærfruktighet
Duften er usedvanlig innbydende med intenst bjørnebærpreg kombinert med krydder og urter og bærer bud om mye smak. En forventning som oppfylles til fulle. Anslaget er bløtt, midtpartiet er kraftig med god syrer, så overtar skogsbærsødmen og deretter fine tanniner.

Druene kommer fra de beste vinmarkene innen appellasjonen Saint-Chinian som ligger noen mil fra kysten midt i hjertet av Languedoc. Men siden Murane er en endruevin og det ikke tillates av det rigorøse appellasjonslovverket, er den en såkalt vin de pays d'oc. Vinmarkene ligger i skråninger som egentlig er de lavere delen av Cevennes-fjellene, selv om jordsmonnet er mer kalk og småstein enn skifer som er det vi finner i fjellsidene.

Smaksrikt kjøtt eller ost
Avkastningen er naturlig lav, og med godt voksne vinstokker, 15-20 år gamle, oppnås druer med god kraft. Fremstillingsmetoden er tradisjonen tro, såkalt macération carbonique, som innebærer at druene ikke knuses før de starter gjæringen. Målet er å sikre stor bærfruktighet i den ferdig vinen, samt at den er drikkeklar i ung alder. Et mål vi kan konstatere at produsenten har oppnådd.

Selv om Murane er en moderne vin, passer den inn i inntrykket opprinnelsesstedet gir. Cevennene forbindes i Frankrike først og fremst med kastanjer og spekemat av høyeste kvalitet. Samtidig som det er godt jaktterreng. En perfekt match til Murane er derfor villsvin eller annet smaksrikt kjøtt med kastanjer, enten ristet eller som puré. Men prøv den også til andre kjøttretter eller med velutviklete oster, både kittmodnete og harde typer.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her