Soppen er her!

Sensommer er sopptid, og med soppen kommer nye bøker som skal geleide oss trygt gjennom den høyst tilsynelatende oversiktlige soppskogen. Mester- og TV-kokk Trond Moi er først ut i år.
Aase E. Jacobsen
13 August 2004 - 10:27

Sopp sopp! heter kokken Trond Moi, kanskje er mest kjent fra TV2s Tid for mat, sin bok om sanking og tilberedning av de vanligste soppene. For selv om skogen vrimler av ulike soppsorter, er det faktisk svært få det er noen vits i for menigmann (og det er det jo flest av) å bry seg om å lete etter. I følge soppkontrollører er det ofte begrenset utbytte av en gjennomsnittlig sopptur i skogen. Og da tenker vi selvsagt i form av spiselig sopp.

Derfor har Moi viselig konsentrert seg om de viktigste soppene, for at du som er sånn passe eller lite erfaren sopplukker skal bruke alle ressurser på å få tak i det du har bruk for, nemlig de beste matsoppene blant skogens tusen ulike varianter - hvorav de fleste dessverre er lite egnet til å putte i gryta - og til og med ganske så giftige.

Moi gir gode og lettforståelige råd om når og hvor du kan finne de ulike soppene. Både tid og sted (les: vekstforhold) er nemlig viktig. Det nytter altså ikke å lete etter steinsopp i juni eller spissmorkel i september. Men når du treffer blinken og har funnet et prakteksemplar av eksempelvis en kantarell, har selvsagt Moi velsmakende og lettlagde forslag til hvordan du best skal utnytte denne fantastiske og svært så gratis råvaren. Siden Moi ikke bare er en super kokk men også har utdannelse som vinkelner, følger det vinforslag til sopprettene.

Boken som er utgitt på Gyldendal Fakta er full av lekre bilder som frister til å finne frem soppkurv og -kniv. Nær sagt selvsagt signert Knut Bry. Teksten har en annen Moi-kollega stått for, Øivind Hånes. Det hele koster kroner 349 og er i salg i din nærmeste bokhandel (ISBN 82 05 32408 5).

Lettere å ha med på tur er detaljerte Norske Sopper (ISBN 82 05 31521 3) til kroner 369 eller Sikre sopper (ISBN 82 05 25591 1) til kroner 249 som passer best for deg som bare vil forholde deg til de soppene som er lettest å bestemme.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her