Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Astica er det argentinske vinhuset Trapiches enkleste nivå. Kombinasjonen av dette forholdet og den svake argentinske valutaen gir nordmenn usedvanlig prisgunstig vin. Derfor koster Astica Chardonnay 2011 (42462) og Astica Tempranillo Malbec (50452) (for 300 cl) under sytti kroner flasken. Forskjellen til mange andre billigviner er at begge er rene og gode uttrykk for sine respektive druer og opprinnelse.
Astica Chardonnay 2003 er overraskende frisk og kjølig i stilen. Som enhver annen varmklimavin har den innslag av tropisk frukt men ikke i den søtladne stilen. Fruktbildet går mer i retning gule epler og sitrus, nesten som vi finner det i en litt enkel chablis. Alkoholnivået på 13 prosent er ikke forstyrrende men gir vinen snarere litt ekstra trøkk. At denne vinen ikke kan by på noen form for kompleksitet, kan vi leve med når prislappen er så behagelig. Dessuten kan den fint brukes til mat - og det har vi til gode å oppleve blant øvrige billigviner. Den er spesielt godt egnet til skalldyr, både kalde og varme, samt enklere fiskeretter, også med en lettere smørsaus.
Dens røde parallell, Astica Tempranillo Malbec 2003, finnes kun i boksformatet men så lenge innholdet holder samme kvalitetsnivå som flasken, overser vi dette forholdet. For dette er en ren, saftig og bærpreget vin med fin friskhet gjennom hele smakskurven. Hvilket gjør den behagelig både å drikke alene samt til mat. Super til piknik, til lyst kjøtt, pizza, smørbrød, salater med så vel fisk som kjøtt og tapas. Husk bare å servere den lett avkjølt. Det er spesielt viktig med tanke på årstiden vi beveger oss inn i.
Trapiche som er en Argentinas ledende produsenter både hva mengde og kvalitet angår. Med en historie som går tilbake til 1883. Trapiche var fremsynte på et tidlig tidspunkt. Det kan illustreres ved at to av de første varmemerkene firmaet registrerte, Broquel og Fond de Cave, finnes fortsatt og brukes for noen av husets bedre viner. Broquel Chardonnay 2003 (42476) kommer fra samme område som Astica Chardonnay, nemlig Cuyo, men fra en enkelt vinmark. Vinene er imidlertid svært forskjellige og er et utsalg av både jordsmonn, mikroklimatiske som fremstillingsmessige forhold. Broquel har søtere frukt, er veldig kraftig og kompakt med høy alkohol og tydelig preg av å ha tilbrakt en del tid på bunnfallet i eikefatet. En hvitvin som må ha kraftig matfølge, gjerne lyst kjøtt eller grillet hvit fisk med eksempelvis hummersaus.
De siste tretti år er det foretatt betydelige investeringer slik at Trapiche fremstår som ultramoderne i dag. Men ikke bare teknikken er viet oppmerksomhet. Vinmarkene har vært og er under stadig konvertering til utbyttekontrollert beplanting.
I alt 1075 hektar vinmarker fordelt på åtte ulike vingårder i Mendoza hvor alle ligger på minst 500 meter over havet sikrer maksimalt spillerom. Selv om konseptet med blandingsviner hva opprinnelse angår er hovedregelen også hos Trapiche, lages også en rekke enkeltvinmarks- eller rettere sagt enkeltvingårdviner. Som toppvinene Iscay og Medalla, for tiden ikke tilgjengelig i Norge. De øvrige, blant andre Astica-vinene, kommer fra et utvalg vinmarker i Cuyo, midt i hjertet av Mendoza, hvor Trapiche har sitte hovedsete.
Oak Cask som er midtre kvalitetssjikt er Malbec - en blanding av druer fra sentrale områder i Mendoza, som Maipu, Cuyo og Uco, mens for Syrah, den andre i serien som er i salg her til lands, kommer druene fra samme enkeltvingård som toppvinene, nemlig Las Palmas i Maipu.
Begge Oak Cask-vinene er priset til kroner 109,90 som er en gavepakke. Begge bekrefter for øvrig det klassiske inntrykket fra Astica-serien. Dette er altså viner som er skapt for å følge mat. Malbec'en er mer parfymert og noe bløtere enn Syrah'en som er den mest stoffrike av de to. Mens førstnevnte er perfekt til saftig grillet kjøtt, er den siste bedre til kraftige litt rustikke retter som grytestekt kjøtt, eller rødt kjøtt med sterkt reduserte kraftsauser da den trenger litt fett og smakskraft å bryne seg på.