Sommerfavoritt til sommerpris

Ukens vin passer en hver lommebok, for alle har råd til å spandere åtte tiere på en hvitvin som er så tiltalende og fleksibel som denne. For den passer både til terrassen og til en lang rekke av sommerlige retter.
Aase E. Jacobsen
13 Juni 2002 - 08:00

Cuvée Christer Berens Trebbiano d'Abruzzo 2001 (45839) er den sjette vinen i porteføljen til Christer Berens. Og en potensiell suksess på linje med de øvrige familiemedlemmene. Denne italienske hvitvinen er laget av en skikkelig arbeidshest av en drue, trebbiano, som er bedre kjent under det franske synonymet ugni blanc, som er den viktigste druen i cognacproduksjon. Trebbiano er en relativt nøytral drue rent aromatisk. Dens styrke er gode syrer selv i et varmt klima (forutsatt et avlingen ikke er for høy) og ikke for overdreven alkohol selv når den gjærer helt ut. 

I denne utgaven er druene valgt ut etter svært strenge kriterier siden de kommer fra høytliggende vinmarker i området Abruzzo ved Adriaterhavskysten øst for Roma. Høyden over havet sikrer bedre lufting og noe kjøligere forhold enn lenger ned i åssidene mot havet. Nærheten til dette er selvsagt også med på å løfte friskheten i den ferdige vinen.

I tillegg til trebbiano er det også noen dråper vin av chardonnay og pecorino i hver flaske uten at disse druene preger smaksbildet i særlig grad. Produsent er Farnese Vini som har levert råmaterialet til to andre av Berens' viner, nemlig Montepulciano d'Abruzzo og boksevinen Md'A som begge er meget gode viner i sitt prissjikt. Til sammen 80 vinbønder er tilsluttet dette driftige kooperativet som har innført en rekke moderne teknikker og prinsipper i denne regionen til inntil nylig ikke akkurat tilhørte de mest avantgardistiske i landet.

Trebbiano d'Abruzzo 2001 byr på en god fruktig nese med sitrus, melon og pære samt krydder. Smaken følger godt opp med, er fruktig, frisk og behagelig i anslaget. Den har fine syrer samt god fruktighet gjennom hele smakskurven og en lett fedme i ettersmaken. Den kan nytes uten mat men er kanskje aller best til maten som salater, italienskinspirerte fiskeretter, særlig klippfisk, lettere retter med lyst kjøtt og selvsagt pizza og pasta.

Berens som har mange års bakgrunn fra restaurantbransjen og har vært Norges beste vinkelner to ganger, deltatt i VM for sommelierer, og ikke minst vært en av Apéritifs faste smakere (inntil han byttet side av bordet), realiserte sin, og sikkert mange andres drøm for et par år siden da han lanserte en vin med sitt navn på etiketten. Det er ikke bare navnet han har lånt bort men først og fremst sin egen smak siden han har deltatt aktivt i sammensetningen, den såkalte blendingen, av hver vin. I nært samarbeid med lokale ønologer.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her