Sommerens favoritt

Når vi kårer sommerens favorittvin og velger en hvit, er det også med et lønnlig håp om at sommeren skal bli virkelig god med mange, lange og varme kvelder. Da passer nemlig denne vinen perfekt, enten du nyter den som den er eller til mat. 230699.
Redaksjonen
23 Mai 1999 - 21:56

Tariquet 1998 er navnet på sommerens favorittvin som til alt hell selges som tre liters pappvin. Prisen er vennlig mot selv de mest skrapede feriebudsjetter: Kroner 280,60 (varenr. 31908, bestillingsutvalget) gir en flaskepris på 70 kroner. Med litt nybakt eller i hvert fall nystekt brød og en gedigen salatbolle er du nå klar til å ta i mot gode venner, eller bare rigge deg til på verandaen, bryggekanten eller svaberget sammen med den du liker aller best. Boksen holder til mange slike stunder.
 
Hva er det med denne vinen som gjør at den fortjener så mye oppmerksomhet, utover den lave prisen, selvfølgelig? Dens frukt og friskhet sjarmerer selv den mest kresne gane. Det som er litt morsomt å tenke på er at druene som nå inngår i denne pappvinen tidligere ble brukt i produksjonen av armagnac. Vinbøndene i Gascogne, som denne sentrale delen av det gastronomisk Frankrike heter, så tidlig hvilken vei brennevinsforbruket tok, og flyttet for 10-15 år siden en del av druehøsten over til fremstilling av en moderne hvitvin. Côtes-de-Gascogne ble etter hvert et begrep særlig her i Norge, og vinene herfra har en økende markedsandel blant de hvite. Først og fremst på grunn av lav pris men også på grunn av stadig bedre kvalitet.
 
Yves Grassa hos Domaine du Tariquet som har signert sommerfavoritten er blant de aller beste i regionen. Han lager for øvrig også meget god armagnac til behagelige priser, for eksempel Ch. du Tariquet Hors d'Age til kr 479,90 (varenr. 30585, bestillingsutvalget) eller
 
Ch. du Tariquet 3 Etoiles (varenr. 30584, bestillingsutvalget) til kr 369,90. Domaine du Tariquet ligger i Bas-Armagnac som har det beste jordmonnet, sandjord, lett kvarts- og jernholdig med innslag av leire. Resultatet er armagnacer som er delikate og fruktige, akkurat som vinen de er laget av.
 
Synes du det er hyggeligere med en flaske på bordet, kan vi trøste deg med at en bedre utgave av sommervinen er tilgjengelig i normalformatet: Domaine du Tariquet 1998 koster bare kroner 79,90 (varenr. 30583, bestillingsutvalget). Forskjellen på de to utgavene er primært opprinnelsen til druene. Til flasken er det bare benyttet druer fra selve vingården Tariquet, mens til boksen har produsenten også kjøpt druer fra hele området hvor betegnelsen Vin de Pays des Côtes-de-Gascogne kan benyttes. Flaskevinen har noe mer dybde i frukten og er en smule friskere, og er vår egentlige sommerfavoritt. Men for de fleste ganer og formål kan du altså spare fire tiere for hver boks du kjøper.
 
Akkurat dette forholdet, altså kvantumsrabatt for vin, er grunnen til at alle (tre liters) bokseviner må koste nøyaktig fire ganger prisen av en flaske så lenge vinen er den samme. Det har våre velmenende myndigheter bestemt. Tariquet er imidlertid ikke identisk med den som selges i flaske, og det tjener altså du på! Og det skulle jo bare mangle, etter vår mening.
Tekst Aase E. Jacobsen
23.06.99
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik kan du også lage cæsarsalat
Dagens rett

Slik kan du også lage cæsarsalat

Det finnes like mange oppskrifter på denne klassikeren som det finnes kokker. Men noen ting ha de felles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her