Drikke
Sødmeeksperten Haart lager fantastiske viner fra Goldtröpfchen i Piesport

Sødmeeksperten Haart lager fantastiske viner fra Goldtröpfchen i Piesport

Denne uken vender vi tilbake til en klassisk rieslingstil som dessverre er i ferd med å gå av moten - selv i Mosel hvor den viser seg fra sin aller beste side.
10 Mai 2007 - 01:01

Tørr riesling har fart som en vekkelsesvind over tyske vinlandsbyer det siste tiåret. Etter hvert har den også inntatt sin siste bastion - nemlig Mosel. Men ikke alle har konvertert.

Weingut Haart tviholder som en av få gjenværende på den tradisjonelle rieslingstilen med restsødme, og det gjør han dessuten veldig bra.

Så bra at han ble beæret med Winemaker of the year av tyske Gault-Millau.

Her til lands kan vi glede oss over to strålende eksemplarer fra Haarts vinkjeller. Nemlig den meget klassiske Haart Piesporter Goldtröpfchen Kabinett 1998 (48387) og den rikere Haart Piesporter Goldtröpfchen Erste Lage Spätlese 2003 (48388).

De beste klonene

Årgangsmessig er disse vinene to motsatser. 1998 ga slankere viner med veldig god syre, og 2003 er etter hvert mest kjent som et atypisk år for riesling, men Haarts utgave er unntaket fra regelen. Og forklaringen er å finne i vinmarken.

Som andre produsenter i Mosel har Haart-familien en veldig lang historie som går helt tilbake til 1337, men det var først for 244 år siden at grunnlaget for Haarts sukess ble lagt. Da ble nemlig deler av Goldtröpfchen-vinmarken, landsbyen Piesports største juvel, omplantet av pastor Johannes Hau. Og det med kun de beste rieslingklonene som han kunne finne i omegnen.

Denne parsellen er i dag i Haarts besittelse, og dagens Haart-sjef, Theo, har brukt de gamle klonene som utgangspunkt for nyplantinger i resten av vinmarken. I dag eier han hele 4,5 hektar av vinmarkens totalt 65 hektar.

Også i varme årganger

Denne vinmarken som løfter seg steilt bak Haarts hus, har et meget dypt jordsmonn av grå Devon-skifer som er svært forvitret, nærmest helt oppløst. Det bidrar med en helt unik intens og rik mineral- og fruktkarakter.

Siden røttene tillates å vandre dypt ned i skråningens indre, blir også årgangsforskjeller hva fuktighet angår, av mindre betydning. Hvilket forklarer at Haart selv i en ekstrem årgang som 2003 klarer å få frem så mye vinmarkskarakter.

Også topografien er av stor betydning. Her som ellers i dalen bidrar Mosel-elven som en temperaturutligner samtidig som vannflaten reflekterer sollyset og dobler dets effekt. I tillegg danner den sentrale delen av Goldtröpfchen-vinmarken, hvor altså Haart har sine parseller, et amfi som beskytter mot kjølige vinder fra nord.

Ettertraktet

Denne vinmarken som bærer sitt navn med rette, "små gulldråper", er ikke uventet en av de mest berømte i hele Mosel. Blant annet er den udødeliggjort av Thomas Mann i hans Lotte i  Weimar (for øvrig nylig utgitt for første gang på norsk).

I boken som er en "forlengelse" av Unge Werthers lidelse av Johan Wolfgang von Goethe, opptrer en Goldtröpfchen av årgang 1811 sammen med en Lafite 1808. På den tiden var Mosel-vinene ofte mer ettertraktet og høyere priset enn Bordeaux.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når torsken kommer som skrei, må du prøve denne oppskriften
Dagens rett

Når torsken kommer som skrei, må du prøve denne oppskriften

En virkelig delikatesse er hva vi varter opp med som dagens rett - som blir ekstra godt med filet fra skreins kraftige ryggstykke.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Inviter på denne franskinspirerte lammegryten
Dagens rett

Inviter på denne franskinspirerte lammegryten

Varm og full av smak, men likevel lett å lage - dette er en perle av en søndagsmiddag som alle kan klare å få til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sazerac er karnevalsdrink nummer en
Ukens drink

Sazerac er karnevalsdrink nummer en

Inviter til en skikkelig fest med karnevalbyens offisielle drink som har garantert for løssluppenhet i mer enn 170 år i New Orleans.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Gjør noe ekstra med fastelavnsbollene - eller kjør klassisk  - her får du oppskriften
Ukens kake

Gjør noe ekstra med fastelavnsbollene - eller kjør klassisk - her får du oppskriften

Ingen fastelavnssøndag uten boller. Små som store ser frem til denne dagen. Men hvorfor spiser vi boller med krem til fastelavn og ikke ellers i året? Her får du svaret og selvsagt gode tips for bollebaksten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når torsken kommer som skrei, må du prøve denne oppskriften
Dagens rett

Når torsken kommer som skrei, må du prøve denne oppskriften

En virkelig delikatesse er hva vi varter opp med som dagens rett - som blir ekstra godt med filet fra skreins kraftige ryggstykke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Inviter på denne franskinspirerte lammegryten
Dagens rett

Inviter på denne franskinspirerte lammegryten

Varm og full av smak, men likevel lett å lage - dette er en perle av en søndagsmiddag som alle kan klare å få til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Leser du Sjøfareren, er det dette du skal ha i glasset - vi snakker om viner som skriver verdenshistorie
+
Godbiter i pollisten

Leser du Sjøfareren, er det dette du skal ha i glasset - vi snakker om viner som skriver verdenshistorie

Boka som velfortjent har tatt Norge med storm, fortjener også noe unikt i glasset. Mer unikt enn dette skal du lete lenge etter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super før-vårvin til knallpris
+
Ukens vin

Super før-vårvin til knallpris

De første tegnene på lysere tider feires med denne herlige hvitvinen fra Rioja – til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fredagen fortjener en saftig og mør biff som denne med lekre hasselbackpoteter
Dagens rett

Fredagen fortjener en saftig og mør biff som denne med lekre hasselbackpoteter

Dagens rett kan lages på grillen, inne eller ute, og trenger "bare" poteter som tilbehør for å skape feststemning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sazerac er karnevalsdrink nummer en
Ukens drink

Sazerac er karnevalsdrink nummer en

Inviter til en skikkelig fest med karnevalbyens offisielle drink som har garantert for løssluppenhet i mer enn 170 år i New Orleans.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her