Smaksbombe til kjelleren

Det lønner seg å reise mye i vinter, for månedens taxfree er et funn for kroner 119.
Aase E. Jacobsen
19 Januar 2007 - 16:53

Brolo di Campofiorin 2003 fra velkjente Masi er 70 kroner billigere på taxfree enn på polet (Masi Brolo di Campofiorin 2008 (33217)). Men det er ikke først og fremst prisen som gjør at det lønner seg å øke reisefrekvensen. Dette er nemlig en super kandidat for kjelleren.

Brolo di Campofiorin er storebror til Campofiorin og sistnevntes lagringsevne er godt dokumentert. Og Brolo er dessuten den originale versjonen siden druene kommer fra vinmarkene som resulterte i de første Campofiorin-utgavene. Ordet Brolo betyr dessuten inngjerdet vinmark.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

De beste druene
Og det er hovedsakelig corvina, den beste av valpolicelladruene, som brukes i Brolo. Druene gjærer på vanlig måte med en uttrekkstid på tre uker og en påfølgende to ukers bunnfallsmodning.

Deretter tilsettes vinen tørkete corvinadruer for at en andre gjæring skal starte. Dette er en Masi-patentert videreutvikling av den velkjente ripassometoden som bidrar til å øke både smaksfylde, kompleksitet og alkohol i en valpolicella.

Nesten amarone
Deretter modnes vinen i til sammen tre år i en miks av de store tradisjonelle trefatene og mindre nye franske eikefat.

Siden det er de aller beste druene som inngår i Brolo, er lagringpotensialet enda større enn for "standardutgaven". Også den er svært vellykket i 2003, men Brolo-versjonen er som en amarone hva konsentrasjon angår.

Imponerende ungdommelig
Drikkbarheten er imidlertid vesentlig større. For selv om den i øyeblikket er ganske lukket aromamessig, er munnfølelsen stor og saftig med flott syre og gode men likevel myke tanniner.

En svært lovende vin som er mer konsentrert enn sine forgjengere. Og som ganske sikkert vil holde seg like godt som vanlig Campofiorin i 1985-årgang. En vin som i dag er imponerende ungdommelig.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik kan du også lage cæsarsalat
Dagens rett

Slik kan du også lage cæsarsalat

Det finnes like mange oppskrifter på denne klassikeren som det finnes kokker. Men noen ting ha de felles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her