Etter et år som kjøkkensjef i Sandvika, velger Christian Wilhelmsen å gi seg. Grunnen er mangelen på et skikkelig fagmiljø, sier han til Budstikka.
– Slik situasjonen er i dag, leverer jeg et produkt jeg ikke kan stå inne for. Årsaken er rett og slett manglende kompetanse på kjøkkenet, sier Wilhelmsen.
Kjøkkensjefen understreker at han ikke bebreider arbeidsgiveren for situasjonen.
– Jeg har selv personansvar, og har bestrebet meg til det ytterste for å rekruttere faglært kjøkkenpersonell til hotellet. Det har vist seg å være så å si umulig, sier 27-åringen.
Han sier at han ikke har mottatt en eneste søknad fra kokker med norsk fagutdannelse.
– Stillingen som soussjef ved et av Østlandets største konferansehoteller burde være attraktiv nok, mener han.
LES OGSÅ: Reiselivet mangler 1600 kokker
Christian Wilhelmsen tror kokkekrisen dels er et resultat av hvordan dagens fagopplæring er lagt opp.
– Inntrykket er at mange av søkerne til kokkefaget er skolelei ungdom som ikke er sikre på hva de egentlig vil i livet. To år på skolebenken før de går ut i lære bidrar nok til at mange faller fra. Elevene bær få gå ut i praksis på langt tidligere tidspunkt.
LES OGSÅ: Skal få kokker til å bli
Kommunikasjonsdirektør i arbeidsgiverorganisasjonen Virke, Elisabeth Klerck Nilssen, konstaterer overfor Budstikka at antallet faglærte kokker på langt nær står i forhold til veksten i restaurant- og serveringsbransjen.
– Vi vet også at mange kokker forlater yrket tidlig på grunn av et beskjedent lønnsnivå og ubekvemme arbeidstider. Vi ser et økende behov for kokker på andre arenaer, som i ferskvaredisker eller på institusjonskjøkken. Dette bidrar til å legge ytterligere press på serveringsstedene i kampen om de beste kandidatene, sier hun.
– Vår oppgave som hovedorganisasjon er å bidra til at bedriftene gjør seg attraktive nok til å rekruttere, og ikke minst holde på talentene.