Mat, kjendiskokker og dietter har aldri fått mer omtale. Likevel blir bare dagens kokker i yrket i litt over seks år.
Ifølge Landbruks- og matdepartementet holder en norsk gjennomsnittskokk bare seks til sju år etter fagbrev. 25 prosent er i yrket etter ti år. Nå skal et nordisk utvalg, ledet av mesterkokk Harald Osa, finne svar og tiltak.
LES OGSÅ: Foreldrene har skylda
– Det er veldig mange som velger yrket. Det er ikke problemet. Problemet er at de forsvinner ut av yrket for tidlig. Når de er 26–27 år gamle og etablerer familie, er de borte. De vil ha det man kaller normal arbeidstid, seier Osa til nrk.no.
LES OGSÅ: Mangler 1350 kokker
Ikke bare i Norge
Problemet er heller ikke et særnorsk fenomen.
– Situasjonen er ganske lik i nabolandene våre, og det er faktisk også et problem nedover i Europa, sier Osa.
LES OGSÅ: Stiansen anklager Hellstrøm
Osa-utvalget har seks måneder til å levere sin innstilling. Utvalget er satt sammen av unge og eldre som jobber i yrket eller kommer fra utdanningssektoren.
Nattarbeid
Osa tror det gjelder å vise kokkeyrket er mer enn nattarbeid.
– Mange må jobbe i helger og når andre har fri. Men man kan også jobbe innen dagligvare, kantiner, institusjoner, offshore.
Det er matminister Lars Peder Brekk (Sp) som har gitt Osa oppdraget.