Hjemme hos meg hadde det vært grunn til bekymring om det ikke fantes smør eller sriracha - den kruttsterke chilisausen fra Thailand. Det høres kanskje ikke helt nødvendig ut, men nå har det seg slik at alt smaker bedre med smør og sriracha, dog ikke nødvendigvis i kombinasjon.
Vi har alle våre hjertevarer og det kan være vanskelig å finne ut hvilke basisvarer du faktisk trenger hjemme hos deg. Mange er ikke vant til å storhandle eller måltidsplanlegge, og jeg tenkte derfor jeg skulle samle sammen litt tips for å gjøre livet litt lettere i disse koronadagene.
Krisemat er mer enn bare hermetikk
Butikkene er åpne som før, og mange av dem tilbyr også hjemmelevering. Både regjeringen og de store dagligvarekjeden har opplyst om at det er nok mat til alle, det er derfor ingen grunn til å hamstre. Likevel er det visse matvarer som det til en hver tid kan være lurt å ha i hjemmet - krisetilstand eller ei. Og nei, joika-kaker er ikke en av dem, med mindre dette er noe du liker å spise, så klart.
Når du ikke kan ta de daglige turene til dagligvarehandelen, er en av de store utfordringene å spise variert, sunt og å få i seg mest mulig friskt og grønt. Det finnes mange grønnsaker som har god holdbarhet og det er disse du burde kjøpe nå.
Du både kan og burde kjøpe fersk frukt og grønt
Men istedet for å gå for bladsalaten, som kanskje ikke den mest holdbare ingrediensen, plukk heller opp hodekålen. Med holdbarhet opptil en måned i kjøleskapet, kontra bladsalatens få dager er dette et supert tips. Sitrus som appelsin, grapefrukt og sitron har også god holdbarhet og kan være digg snacks så vel som lekkert tilskudd til salater.
Jeg må også slå et slag for de allsidige rotgrønnsakene her, med poteten i spissen. Rotgrønnsaker holder seg generelt godt og kan brukes i alt fra supper, gryteretter, salater og på pizza. Gulrot, stangselleri og løk kalles på fagspråk mirepoix, og denne blandingen står som basis i svært mange retter, for eksempel supper, gryteretter og sauser. I mørke og ikke for varme kjøkkenskap holder også disse grønnsakene seg svært godt. Stangsellerien kuttes opp i biter og legges i fryseren.
Dette legger du i fryseren
Før man begynner å fylle opp fryselagerne er det en ide å få oversikt hva man allerede har der. Reinsdyret fra i høst blir super mat både til hverdags og til fest. Husk bare å holde festen innen for husstanden. Fiskerestene gjør seg utmerket i fiskesuppe. Proteinene man spiser til vanlig holder seg fint i fryseren. Det er med andre ord ikke nødvendig å kjøpe dette på boks. For å holde variasjonen i gang er det også lurt å ha litt fisk og grønnsaker i fryseren. Fryste bær er supert på havregrøten eller til næringsrike smoothies.
Hva med meierivarene?
Med mindre du drikker melk hver dag, er det ikke store utfordringer å oppbevare meierivarer. Med smør smaker som sagt alt bedre, så dette må være i hus. Yoghurt har god holdbarhet, det samme har crème fraiche og kremfløte. Parmesan og vellagrede oster holder lenge i kjøleskapet. Med unntak av yoghurt, fryser også alle disse meierivarene godt. Men fryst yoghurt gjør seg godt i bakst og i smoothier. Feta-ost i lake så vel som halloumi, har god holdbarhet og spriter opp mathverdagen.
Hva er ytterst nødvendig?
Dette er som mye annet i livet ekstremt individuelt. Noen klarer seg ikke uten morgenkaffen, andre ikke uten havregrøten eller pizza fra fryseren. Jeg har likevel satt sammen en liste over ingredienser og matvarer som er basisen i mange matretter, og som muliggjør variert og sunn matlaging med inspirasjon fra hele verden. I disse tider har vi kanskje mer tid enn vanlig så det kan både være gøy og mulig å utforske matretter man ikke tidligere har laget. Jeg vil dog ikke anbefale å hamstre inn tørrvarer og krydder du ikke ville brukt til vanlig, men nedenfor følger en liste av det jeg anser som basisvarer i et velutstyrt spisskammers - krisetilstand eller ei.
Olje og eddik
Balsamicoeddik
Eddik 8%
Eplecidereddik eller hvitvinseddik
Kokosnøttolje
Olivenolje
Riseddik
Sesamolje
Sauser o.l
Fiskesaus
Honning
Ketchup
Majones
Mirin
Sriracha
Soyasaus
Sterk sennep
Tomatpure
Worchestershire-saus
Krydder
Chilipulver
Chinese 5 spice
Curry paste
Garam Masala
Grovsalt
Gurkemeie
Kanel
Kapers
Kardemomme
Koriander
Laubærblad
Maldonsalt
Muskat
Oregano
Ras el Hanout
Rosmarin
Sort pepper
Timian
Hermetikk
Bønner
Cherrytomater
Hakkede tomater
Kikerter
Kokosnøttmelk
Oliven
Sopp
Tørrvarer
Brødmel: Rug, spelt etc.
Couscous
Bulgur
Fiskebuljong
Grønnsaksbuljong
Havregryn
Hvetemel
Kyllingbuljong
Natron
Nudler
Oksebuljong
Pasta
Ris
Røde linser
Grønne linser
Sukker
Tørket sopp
Tørrgjær
Frukt og grønt
Appelsiner
Bananer
Cherrytomater
Epler
Gulrøtter
Hvitløk
Kål
Lime
Løk
Poteter
Purre
Sitron
Stangselleri
Vårløk
Fryser
Bær
Fisk
Grønnsaker
Kjøtt
Kylling
Egg og Meieri
Brunost
Creme Fraiche
Egg
Gulost
Kremfløte
Parmesan
Smør
Yoghurt