- Tin kalkunen i kjøleskap, eller så kjølig som mulig. Tiner du den kaldt nok vil det ta 2-3 døgn å tine en middel stor kalkun på 5-6 kg.
-
Fuglen kan bindes opp og stekes hel, eller stek lår og bryst hver for seg.
Steker du fuglen hel, kan du ta utgangspunkt i ca. 30 minutter pr kg ved 160 grader.
Steker du derimot fuglen i stykker, trenger brystene kortere tid, ca. 20 min pr. kg. ved samme temperatur, eller en kjernetemperatur på ca 70 grader (noen foretrekker 67-68 grader andre opptil 72 grader).
- Legg fuglen på rist over langpannen eller i pannen hvis fuglen er stor. Gni den inn med salt og pepper både innvendig og utvendig.
- Bland smeltet smør og sitrusskall. Skjær et lite snitt i skinnet på begge kalkunbrystene og klem halvparten av smørblandingen under skinnet. Resten smører du utenpå kalkunen.
- Ha gjerne litt vann i pannen under steking for å unngå at stekesjyen svir seg.
- La fuglen hvile minst 30 minutter før du skjærer den opp.
Tips: Bruk et steketermometer ved steking av kalkun og ta den ut og la hvile minst 30 minutter før den skal serveres.
Kjernetemperaturen øker med ca fem grader mens fuglen hviler, så ta den ut litt før temperaturen er slik du ønsker den
Slik lager du waldorfsalat
Lag noen av disse andre gode rettene med kalkun
Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål
Bli abonnent på aperitif + og oppnå store fordeler samtidig
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.
Få dagens rett som nyhetsbrev