Det unike med Isaksens bok er at den er den første og hittil eneste norske boka som kun tar for seg kongekrabben som kulinarisk objekt. Honnør for å finne en ny nisje, med andre ord.
Forfatteren påpeker i innledningen at kongekrabben er internasjonalt anerkjent for sitt delikate kjøtt, men her i landet har vi bare kjent den i rundt ti år.
Per A. BorglundFoto: Morten Bibow
Innvandreren fra Beringhavet er altså et ganske nytt bekjentskap. Til å begynne med ble beistet med til sammen åtte spiselige bein og klør forbannet opp og ned, men nå er dyret blitt en gullgruve for mange fiskere langs Finnmarkskysten.
Fra A til Å
Kongekrabben går ganske grundig til verks. Vi lærer om "monsterets" anatomi, og får grei beskjed om hvordan delikatessen skal møte sitt siste salte vann, denne gang fosskokende. Krabbens korte historie langs våre kyster blir beskrevet, og vi får være med krabbefisker Odd Harald Pedersen på tokt i Varangerfjorden.
Ikke omfattende Så til oppskriftene. Dette er ingen tykk bok, og antallet retter begrenser seg til spinkle 38, fordelt på forretter, hovedretter, salater og supper. Spredningen er grei. Krabbe naturell og tempurakrabbe med løkringer representerer kanskje ytterpunktene. Vi kan lese oss til at kongekrabbens delikate kjøtt passer bra sammen med vårløk, soya og hvitløk. Potet- og gulrotsuppe med kongekrabbe ser skikkelig lekkert ut.
Kongekrabbekryddersmør lager du ved hjelp av skall, grønnsaker, krydder og godt smør. Og så kan man i samme slengen undre seg litt over at boka velger å anbefale "1 pakke ferdig fløtepotet fra butikken" til sin krabbe-gazpacho. Grovsalta krabbe i panne, der saltet er blandet med hel pepper, hvitløk, sitron, korianderfrø og stjerneanis får deg imidlertid til å ønske deg ubegrenset tilgang til grove og fine krabbeklør.
Bildene varierer
Kongekrabben får som sagt poeng for sin originalitet. Fint med ei bokebok som ikke er skrevet gang på gang fra før. Skal man småbrumme over noe er det den høyst varierende billedkvaliteten. Noen av rettene er delikat fotografert. Andre er ikke fullt så profesjonelt lyssatt, og framstår ikke som så veldig fristende. Tatt i betraktning at dette er ei bok om en råvare de fleste av oss ikke er
veldig kjent med, er det bra med alt stoffet som ikke handler om tilberedning. Vi trenger kort og godt å bli litt bedre kjent med dette dyret før vi slår kloa i det.
73 sider
299 kroner
Trane Forlag
Antall stjerner: