Slår kloa i kongekrabben

Solveig Isaksen og knøttlille Trane forlag i Vadsø står bak boka Kongekrabben, med undertittelen "Lekre retter av havets monark".
Redaksjonen
14 Januar 2009 - 11:59

Det unike med Isaksens bok er at den er den første og hittil eneste norske boka som kun tar for seg kongekrabben som kulinarisk objekt. Honnør for å finne en ny nisje, med andre ord.
Forfatteren påpeker i innledningen at kongekrabben er internasjonalt anerkjent for sitt delikate kjøtt, men her i landet har vi bare kjent den i rundt ti år.

Per A. BorglundFoto: Morten Bibow

Innvandreren fra Beringhavet er altså et ganske nytt bekjentskap. Til å begynne med ble beistet med til sammen åtte spiselige bein og klør forbannet opp og ned, men nå er dyret blitt en gullgruve for mange fiskere langs Finnmarkskysten.

Fra A til Å
Kongekrabben går ganske grundig til verks. Vi lærer om "monsterets" anatomi, og får grei beskjed om hvordan delikatessen skal møte sitt siste salte vann, denne gang fosskokende. Krabbens korte historie langs våre kyster blir beskrevet, og vi får være med krabbefisker Odd Harald Pedersen på tokt i Varangerfjorden.

Ikke omfattende
Så til oppskriftene. Dette er ingen tykk bok, og antallet retter begrenser seg til spinkle 38, fordelt på forretter, hovedretter, salater og supper. Spredningen er grei. Krabbe naturell og tempurakrabbe med løkringer representerer kanskje ytterpunktene. Vi kan lese oss til at kongekrabbens delikate kjøtt passer bra sammen med vårløk, soya og hvitløk. Potet- og gulrotsuppe med kongekrabbe ser skikkelig lekkert ut.

Kongekrabbekryddersmør lager du ved hjelp av skall, grønnsaker, krydder og godt smør. Og så kan man i samme slengen undre seg litt over at boka velger å anbefale "1 pakke ferdig fløtepotet fra butikken" til sin krabbe-gazpacho. Grovsalta krabbe i panne, der saltet er blandet med hel pepper, hvitløk, sitron, korianderfrø og stjerneanis får deg imidlertid til å ønske deg ubegrenset tilgang til grove og fine krabbeklør.

Bildene varierer
Kongekrabben får som sagt poeng for sin originalitet. Fint med ei bokebok som ikke er skrevet gang på gang fra før. Skal man småbrumme over noe er det den høyst varierende billedkvaliteten. Noen av rettene er delikat fotografert. Andre er ikke fullt så profesjonelt lyssatt, og framstår ikke som så veldig fristende. Tatt i betraktning at dette er ei bok om en råvare de fleste av oss ikke er veldig kjent med, er det bra med alt stoffet som ikke handler om tilberedning. Vi trenger kort og godt å bli litt bedre kjent med dette dyret før vi slår kloa i det.

73 sider
299 kroner
Trane Forlag
 
Antall stjerner:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Raskere enn dette kan du ikke lage spagetti til middag
Dagens rett
Spagetti med enkel tomatsaus og bacon

Raskere enn dette kan du ikke lage spagetti til middag

Hjemmelaget tomatsaus smaker bedre og koster mindre enn kjøpesaus. Dagens oppskrift er i tillegg både rask og enkel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her