Et stort antall serveringssteder, hyppige eierskifter, lav kompetanse, manglende vilje til å skjerpe seg og en del kriminalitet. Dette er noen av faktorene som gjør det vanskeligere å sjekke spisesteder i Oslo enn i landet for øvrig. Det kommer fram i en landsomfattende rapport fra Mattilsynet, skriver VG Nett.
Ifølge tilsynet har Oslo mange spisesteder i forhold til inspektører. Det er høy turnover ved serveringsstedene, mange har dårlig standard og dårlige lokaler, og drives ikke på noen bra måte.
I tillegg opererer inspektørene ofte to og to ved tilsyn, blant annet på grunn av sin egen sikkerhet.
- Vi velger å sjekke en del steder i fellesskap med blant andre politiet, sier distriktssjef Kjetil Berg i Mattilsynet i Oslo til avisen.
Han tviler på at smilefjesordningen, som har vært en suksess som pilotprosjekt i Midt-Norge, blir mulig å innføre i Oslo.
Politiinspektør Bjørn Vandvik ved Utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt sier det også finnes en stor svart økonomi i bransjen. Han viser til en NHO-undersøkelse som anslår at 1,5 av cirka seks milliarder kroner i samlet omsetning er svart.
I tillegg ramser han opp kriminalitet som går på å spekulere i konkurser, bruk av ulovlig arbeidskraft og smuglergods. Narkotika er heller ikke helt uvanlig, og prostitusjon forekommer.
- Det er en bransje med veldig mange forskjellige mennesker i. Noen driver kortsiktig med formål å hente ut størst mulig fortjeneste raskest mulig og da er det penger å spare på å ikke følge de krav som gjelder. Andre tar seg ikke råd til å følge regelverket. Driver du uryddig, er det vår erfaring at det reflekteres i mathygienen, sier Vandvik.
For å få bukt med problemet og skape ryddighet i utelivsbransjen har politi, toll, mattilsyn og brannvesen etablert en fast gruppe som gjennomfører ukentlige såkalt informasjonsstyrte kontroller. I tillegg knytter de til seg etater som Næringsetaten i Oslo, Skatt Øst, kemner og NAV hvis informasjonen rundt stedet tilsier det.