Slakter restaurant-Oslo

Mattilsynets inspektører må beskytte seg selv når de sjekker spisesteder.
12 April 2011 - 16:05

Et stort antall serveringssteder, hyppige eierskifter, lav kompetanse, manglende vilje til å skjerpe seg og en del kriminalitet. Dette er noen av faktorene som gjør det vanskeligere å sjekke spisesteder i Oslo enn i landet for øvrig. Det kommer fram i en landsomfattende rapport fra Mattilsynet, skriver VG Nett.

Ifølge tilsynet har Oslo mange spisesteder i forhold til inspektører. Det er høy turnover ved serveringsstedene, mange har dårlig standard og dårlige lokaler, og drives ikke på noen bra måte.

I tillegg opererer inspektørene ofte to og to ved tilsyn, blant annet på grunn av sin egen sikkerhet.

- Vi velger å sjekke en del steder i fellesskap med blant andre politiet, sier distriktssjef Kjetil Berg i Mattilsynet i Oslo til avisen.

Han tviler på at smilefjesordningen, som har vært en suksess som pilotprosjekt i Midt-Norge, blir mulig å innføre i Oslo.

Politiinspektør Bjørn Vandvik ved Utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt sier det også finnes en stor svart økonomi i bransjen. Han viser til en NHO-undersøkelse som anslår at 1,5 av cirka seks milliarder kroner i samlet omsetning er svart.

I tillegg ramser han opp kriminalitet som går på å spekulere i konkurser, bruk av ulovlig arbeidskraft og smuglergods. Narkotika er heller ikke helt uvanlig, og prostitusjon forekommer.

- Det er en bransje med veldig mange forskjellige mennesker i. Noen driver kortsiktig med formål å hente ut størst mulig fortjeneste raskest mulig og da er det penger å spare på å ikke følge de krav som gjelder. Andre tar seg ikke råd til å følge regelverket. Driver du uryddig, er det vår erfaring at det reflekteres i mathygienen, sier Vandvik.

For å få bukt med problemet og skape ryddighet i utelivsbransjen har politi, toll, mattilsyn og brannvesen etablert en fast gruppe som gjennomfører ukentlige såkalt informasjonsstyrte kontroller. I tillegg knytter de til seg etater som Næringsetaten i Oslo, Skatt Øst, kemner og NAV hvis informasjonen rundt stedet tilsier det.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her