Skuespillertest var «dårlig gjort»

Skuespillertest var «dårlig gjort»

NHO Reiseliv reagerer på at skuespillere spilte fulle for å teste utelivsbransjen.
22 Mai 2012 - 03:36

Kommunikasjonsdirektør Kristin Gyldenskog i NHO Reiseliv sier det virker som om forskerne var leting etter et ønsket resultat da fire skuespillere testet utelivsbransjens håndheving av skjenkereglene.

– Det er ikke mange yrkesgrupper som henges ut på denne måten, og utelivsbransjen er en hakkekylling som får skylden for det meste, sier Gyldenskog til Aftenposten.

Hun sier de føler seg uthengt, og ser testen som en lite konstruktiv måte å drive opplæring på, ettersom mange bartendere og andre utelivsansatte har vært på kurs mot overskjenking i regi av SALUTT-prosjektet.

Undersøkelsen kalt «Fri flyt», er utført av forskere ved Statens institutt for rusforskning (SIRUS). Skuespillerne som spilte fulle, fikk servering i mer enn ni av ti forsøk. Totalt forsøkte de å få kjøpt alkohol 89 ganger, og bare seks ganger sa bartenderne nei.

LES OGSÅ: Fri flyt av alkohol i Oslo sentrum

– Ifølge undersøkelsen avslørte Oslos profesjonelle skjenkekontrollører i fjor overskjenking i to prosent av drøyt 5000 kontroller. Det viser at bransjen tar problemet med overskjenking på alvor, og det står i grell kontrast til skuespillernes testkjøp, sier Gyldenskog.

Forbundssekretær Clas Delp i Fellesforbundet er enig i kritikken. Han tror at veldig få av de ansatte i utelivet vil lære av slike oppslag i avisen.

– Undersøkelsen kunne vært brukt av SALUTT-prosjektet i opplæringsøyemed, men ikke gjennom avisoppslag, sier han.

En av to SIRUS-forskere bak undersøkelsen, Kristin Buvik, sier hun forstår at det reageres på metodebruken, at dette oppleves av bransjen som at de er lurt, Men hun sier de ikke har andre måter å få frem denne dokumentasjonen på.

– Vi har full tiltro til metoden som er benyttet en rekke steder internasjonalt, og tidligere i Norge. Vi har solid dokumentasjon for våre funn. Denne kritikken var forventet og at jeg ikke er overrasket. Dette kommer hver gang vi bruker metoden, sier hun til Aftenposten. 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her