Kommunikasjonsdirektør Kristin Gyldenskog i NHO Reiseliv sier det virker som om forskerne var leting etter et ønsket resultat da fire skuespillere testet utelivsbransjens håndheving av skjenkereglene.
– Det er ikke mange yrkesgrupper som henges ut på denne måten, og utelivsbransjen er en hakkekylling som får skylden for det meste, sier Gyldenskog til Aftenposten.
Hun sier de føler seg uthengt, og ser testen som en lite konstruktiv måte å drive opplæring på, ettersom mange bartendere og andre utelivsansatte har vært på kurs mot overskjenking i regi av SALUTT-prosjektet.
Undersøkelsen kalt «Fri flyt», er utført av forskere ved Statens institutt for rusforskning (SIRUS). Skuespillerne som spilte fulle, fikk servering i mer enn ni av ti forsøk. Totalt forsøkte de å få kjøpt alkohol 89 ganger, og bare seks ganger sa bartenderne nei.
LES OGSÅ: Fri flyt av alkohol i Oslo sentrum
– Ifølge undersøkelsen avslørte Oslos profesjonelle skjenkekontrollører i fjor overskjenking i to prosent av drøyt 5000 kontroller. Det viser at bransjen tar problemet med overskjenking på alvor, og det står i grell kontrast til skuespillernes testkjøp, sier Gyldenskog.
Forbundssekretær Clas Delp i Fellesforbundet er enig i kritikken. Han tror at veldig få av de ansatte i utelivet vil lære av slike oppslag i avisen.
– Undersøkelsen kunne vært brukt av SALUTT-prosjektet i opplæringsøyemed, men ikke gjennom avisoppslag, sier han.
En av to SIRUS-forskere bak undersøkelsen, Kristin Buvik, sier hun forstår at det reageres på metodebruken, at dette oppleves av bransjen som at de er lurt, Men hun sier de ikke har andre måter å få frem denne dokumentasjonen på.
– Vi har full tiltro til metoden som er benyttet en rekke steder internasjonalt, og tidligere i Norge. Vi har solid dokumentasjon for våre funn. Denne kritikken var forventet og at jeg ikke er overrasket. Dette kommer hver gang vi bruker metoden, sier hun til Aftenposten.