Resultatet av 89 testkjøp var at skuespillerne fikk servering i 93 prosent av forsøkene. Bare seks ganger sa bartenderne nei, skriver Aftenposten.Det er SIRUS-forskerne Kristin Buvik og Bergljot Baklien som har utført undersøkelsen.
De fire skuespillerne, to kvinner på 25 år og to menn på 28 år, var klinkende edru hele tiden, men ble instruert i hvor beruset de skulle spille for å bli nektet servering.
Den planlagt lysløypen gikk til barer, puber og natt klubber rundt Oslo Rådhus der SALUTTprosjektet i Oslo kommune nå satser på både kursing av utelivets ansatte og kontrolltiltak. De oppsøkte også et kontrollområde et annet sted i Oslo sentrum, slik at forskerne bedre kan måle effekten av tiltakene ved gjentagelse av skuespillertesten både kommende høst og høsten 2013.
LES OGSÅ: Tøffere skjenkekontroll i Oslo
Forskerne og andre eksperter fulgte med når skuespillerne entret utestedene. Noen ganger nappet bartenderne penger ut av hånden på skuespillerne før de rakk å bestille. Noen bartendere valgte å overse hvor fulle de tilsynelatende var. Skuespillerne fikk en «samlebåndfølelse». Det virket som om bartenderne i en stresset jobbsituasjon mekanisk serverte uten å observere gjestene. Det var også bartendere som lo av deres berusede tilstand.
Fordi så få bartendere sa nei til servering, står mange av forskernes spørsmål ubesvart. Ikke minst i hvilken grad høy musikk, antall gjester og deres beruselsesnivå og andre faktorer som kan spille inn når bartenderne serverer eller sier nei. Studien viser imidlertid at det synes lettere å få alkoholservering når det står en ordensvakt i inngangsdøren.
- Andre undersøkelser viser det samme. Bartenderne tenker kanskje at ordensvakten siler i døren hvem som er for fulle til å slippe inn, men gjesten kan jo bli full etter å ha kommet inn. Det er uansett bartenderens selvstendige ansvar å følge alkoholloven, sier Kristin Buvik til Aftenposten.