For Malvirà Barbera d'Alba 1998 (45976) passer nemlig til et bredt utvalg av retter, fra sommerlige buffeter med blandet innhold, til tapasmat, til grillmat av forskjellig slag og til fiskeretter med mye smak. Det som gjør denne barberaen til slik en utrolig fleksibel matvin er rett og slett at den er en utrolig klassisk barbera. Og når en barbera er klassisk, er den nettopp den perfekte matvin.
Denne druens styrke er nemlig gode syrer kombinert med innbydende kirsebærfruktighet, og når alle forhold stemmer, så som gode vekstforhold, en vellykket årgang og god vinmakerkunst, blir resultatet godt. Duften er "veldig" barbera med modne kirsebæraromaer samt et snev av fat. Anslaget er saftig og riktig så deilig med en touch av fat i midten som gir vinen en ekstra dimensjon. Avslutningen er frisk og god.
Produsenten heter Malvirà ("som vender feil vei") og har tatt navnet sitt etter bygningen som huset firmaet frem til for noen år siden. Årsaken til at huset fikk dette navnet er at da det i sin tid ble flyttet fra en adresse til en annen i byen Canale ble det snudd slik at gårdsrommet vendte feil vei, nord i stedet for sør! Og en slik fadese får ikke gå upåaktet hen!
Bak Malvirà står brødrene Roberto og Massimo Damonte som i de senere år har kjøpt opp en rekke vinmarker slik at de i dag disponerer i alt 35 hektar. Det er Massimo som er ansvarlig for vinmarkene, og den varmekjære barbera-druen er plantet på de solrikeste parsellene hvilket sikrer god modning. Roberto tar seg av arbeidet i kjellerne som ikke inneholder noen barriques (225 liters fat) overhodet, og det er etter hvert blitt sjeldsynt i dette området som i økende grad benytter seg av denne internasjonale fattypen. Roberto satser kun på de store 400-600 liters fatene. For barberaen er det dessuten kun benyttet brukte fat. Derfor er også fatpreget, selv etter 13 måneders modning, dempet.
Selv om ukens vin er rød og dette er midt i Piemonte som er mest berømt for sine store røde viner, er det de hvite Damonte-brødrene i første rekke fikk anerkjennelse for. Arneis er områdets store hvite drue og deres Malvira Roero Arneis Trinita 2005 (33161), en krydret og rund hvitvin, er definitivt verdt å prøve. Den kraftigere Treuve 1999 (45632) har imidlertid chardonnay som hoveddrue, en drue som er blitt mer og mer vanlig i Piemonte, som ellers i verden.
Siden verden i økende grad etterspør røde viner, er fokus hos Damonte selvsagt også rettet mot de lokale druene nebbiolo og barbera. Som finnes i et lykkelig ekteskap i form av Malvirà S. Guglielmo Langhe 2001/2003 (33155), en flott matvin med begynnende modning hvor nebbiolo-aromaene viser seg i form av sopp og skogbunn. Super til gode retter av lam eller kalv. Husets toppvin blant de røde, den nebbiolobaserte Malvirà Roero Superiore 2003 (45633) skal også være vel verdt et innkjøp, og et prisgunstig alternativ til barbaresco.