Skeie til topps

De skandinaviske landene gjorde rent bord i Kokke-EM. Geir Skeie ble europamester.
Redaksjonen
02 Juli 2008 - 22:56

Franskmannen Philippe Mille vant premiene for både beste fiskerett og beste kjøttrett, likevel fikk han ingen plass på pallen.
 
Der stod danske Jasper Agerbæk Kure nederst, Sveriges Jonas Lundgren på andreplass og vår egen Geir Skeie aller øverst og jublet.
 
God følelse
- Jeg hadde en god følelse hele veien, sier Geir Skeie etter å ha tatt i mot gratulasjoner og blomster på seierspallen.
 
- Å vinne Bocuse d'Or betyr masse for meg personlig fordi jeg har jobbet så lenge for det, sier Skeie.
 
Dommernes favoritt
Skeie var uten tvil dommernes favoritt.
 
- Norge var helt fantastisk. Jeg elsket maten, sier Leá Lister, dommer fra Luxembourg.
 
- Den norske retten var nydelig, sier dommer Franck Giovannini fra Sveits.
 
- Norge var det beste som alltid, sier russiske Jérôme Coustillas og malteser Guido Debono.
 
Kokken fra Fitjar i Hordaland gjenskapte i dag en meny han har laget 15 ganger før. Alt for å vinne gullet i Bocuse d'Or Europe-finalen.
 
Spent og konsentrert ankom Skeie konkurransehallen i Stavanger allerede like etter klokken 07.00 i morges. Da gikk han straks i gang med å velge råvarer.
 
- Vi la den endelige planen for en måned siden. Etter det har vi bare perfeksjonert, sier Skeies læremester Odd Ivar Solvold.
 
Laks og lam
I dag tidlig hadde Skeie fem timer på seg til å forberede to retter - en med laks og én med lam. I løpet av tilberedningstiden satset Skeie alt på å bringe frem råvarenes egen smak.
 
Rolig mot finalen
Etter å ha levert siste rett virket Geir Skeie rolig og behersket. Han kom ruslende inn i konkurranse-hallen etter at Norges kjøkkenbås var stengt. 28-åringen hadde prestert det han kunne i finalen i Bocuse d'Or Europe.
 
- Jeg har en bra følelse, fotalte han etter at både Laks "Austevoll og Lam "Fitjar" var servert.
 
Resultater Bocuse d'Or Europe 2008
1. Norge: 838 poeng
2. Danmark: 796 poeng
3. Sverige: 769 poeng
4. Frankrike: 754 poeng
5. Finland: 711 poeng
6. Island: 710 poeng
 
I alt deltok 20 land i kokke-konkurransen.
 
Geir Skeie er også Norges håp når verdens største kokketalenter koker sammen i Lyon i 2009. Fram til da er planen å trene 50 timer hver uke.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik kan du også lage cæsarsalat
Dagens rett

Slik kan du også lage cæsarsalat

Det finnes like mange oppskrifter på denne klassikeren som det finnes kokker. Men noen ting ha de felles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her