Dom. Pignier GPS Vin Blanc d'Antan 2016 skiller seg ikke bare fra andre franske hvitviner, men også fra de fleste ikke-oksidative hvite Jura-viner. Den har nemlig et ganske betydelig innslag av røde druer, 40 prosent poulsard, som er Juras lyseste rødvinsdrue som gir en ganske så lys rød vin, men som like fullt har sin helt egne karakter.
Helt naturlig
Laget som hvitvin, uten særlig skallkontakt, bidrar poulsard med god struktur og fine aromaer. Den får hjelp av både chardonnay og savagnin som er de viktigste hvite druene i Jura. Sammen lager de en vin med betydelig struktur og konsentrasjon som fungerer både som hvitvin og rødvin i matveien. Dessuten har den et betydelig lagringspotensial.
D’Antan forteller at det er vin lages som i gamle dager, men vi snakker ikke om 1960-tallet, derimot mye lenger tilbake, den gang røde og hvite druer ble gjæret sammen fordi vinmarkene inneholdt flere druesorter som ble plukket samtidig, og ikke som i dag, hver for seg når de er perfekt modne.
Domaine Pignier tilsetter heller ikke noen form for svovel underveis, heller ikke før flasketapping. Gjæringen finner sted i fat som altså fylles opp (i motsetning til Juras oksidative hvitvinstiler). Produsenten jobber for øvrig biodynamisk, slik at det er månefasene som bestemmer når vinen tappes fra fatene og over i flasker.
Siden Pignier er eneste produsent i landsbyen Montaigu, rett sør for «Jura-hovedstaden» Lons-les-Saunier, behøver de ikke bekymre seg for «smitte» av sprøytemidler fra naboen.
Munker og dinosaurer
D’Antan får druer fra vinmarker som har et jordsmonn av lagvis blåfarget mergel og kalkholdig leire fra den eldste Jura-tiden (eldre enn 176 millioner år f.v.t). Som kjent er det Jura-området som har gitt navn til denne geologiske perioden vi kjenner så godt fra alle fortellingene om dinosaurene.
Bli bedre kjent med Jura-området
Pignier er en veldig gammel eiendom, men ikke fra Jura-tiden, derimot ble den plantet på 1200-tallet av kartusianermunkene. Pignier-familien overtok i 1794 etter den blodige revolusjonen hvor kirken og adelen ble fratatt sitt gods, og siden den gang har de dyrket vindruer her. Nå er det sjuende generasjon ved Jean Etienne, Antoine og Marie Florence som holder tradisjonene i hevd. De valgte i 2002 å gå over til biodynamisk dyrking.
Dom. Pignier à la Percenette Chardonnay 2015 er en annen hvitvin fra Pignier som ikke er helt som de andre. Den har langt mer kjøttfull eplefrukt enn hva Jura-chardonnay ofte har. Konsentrasjonen er veldig god og den litt mektige stilen kommer også av forholdsvis høy alkohol, trolig et resultat av den rike 2015-årgangen. Dette er en matvin som trenger mye smak, gjerne kylling med fløtebasert saus.
Og Dom. Pignier Côtes du Jura Trousseau 2016 er den eneste røde vinen derfra som er i salg i Norge. En typeriktig saftig om enn litt eikepreget utgave av denne andre viktige rødvinsdruen i Jura.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt....