Godbiter i pollisten
Skal det feires til helgen? Her får du champagne som løfter festen uten å tappe budsjettet

Skal det feires til helgen? Her får du champagne som løfter festen uten å tappe budsjettet

I noen land feires kvinnedagen med kake og blomster. Vi vil heller ha fest og champagne (eller gjerne begge deler). Og denne gjør jobben. Den finnes sågar i samtlige polutsalg med noen få unntak.
Aase E. Jacobsen
06 Mars 2019 - 13:45
 

Philizot & Fils Brut numéro 3 er parfymert og deilig frisk med fin fasthet og tørrhet. Akkurat slik den skal være og så koster den bare 250 kroner, som er en av de aller billigste på polet, men viktigst av alt er at den er knallgod. Og ikke minst kan du stikke innom nær sagt hvilket som helst pol og du finner den i hyllene. Det gjelder også halvflasken om det formatet passer bedre.

Siden den ble lansert sist mai har den gjennomgått en liten oppstramming, den er tørrere hvilket gjør at de røde frukttonene kommer bedre fram. To tredeler av druematerialet er blå druer, i god champagnetradisjon, men druene presses før de gir farge til mosen derfor er den gul og ikke rosa. 

Den er betydelig tørrere enn i forrige versjon, med 5,5 gram restsukker (mot 9,7 gram). Den har litt andre årgangselementer også, nå er basen 2015-årgangen med støtte av 2013 og 2014 (reservevin). Siden 2015 er et ekstra godt år for de blå druene i Champagne, er dette forholdet med på å forklare den tydeligere røde fruktkarakteren og gode strukturen. En ekstra seriøs billigchampagne med andre ord. 

Virginie og Stephane Philizot.

Bak denne champagnen står Stephane og Viginie Philizot som startet sitt eget champagnehus i 2002. Men Philizot-familien har dyrket druer i fire generasjoner. De har kalt opp en av champagnene sine etter Eleonore Philizot som var både bonde og druedyrker og renommert kokk.

Familien har 4,5 hektar i Reuil i Vallée de la Marne - som er pinot meunier-land

Landsbyen Reuil og elven Marne i bakgrunnen. Foto: 

De dyrker imidlertid ikke alle druene sine selv, men har organisert driften som en negociant-manipulant, som innebærer at de kjøper druer etter spesifikke krav (minimum bærekraftig dyrket) og lager vinen gjennom alle stegene en champagne krever. Vinen du kan kjøpe på polet har gjennomgått delvis malolaktisk gjæring som runder av de skarpeste eplesyrene, og etter flasketapping har vinen modnet minst 24 måneder lagring på bunnfallet i flasken hvilket bidrar med toner av gjærbakst og kjeks.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her