Sjeldent til kaffen

Ukens brennevin er en maltwhisky som passer vel så godt eller faktisk bedre servert etter maten eller til kaffen enn i den klassiske whiskysituasjonen, som ofte er før maten eller helt uavhengig av måltidet. Servert etter et godt måltid kan du vie disse r
Aase E. Jacobsen
07 Februar 2002 - 02:01

Edradour 10 YO (31921) er en spesiell maltwhisky på flere måter. Rent smaksmessig er den mer fruktig og krydret og mindre røykpreget enn sine sambygdinger fra Highlands. Den er svært elegant i så vel duft som smak med deilig krydderpreg og sødme i retning lynghonning hvilket gjør den velegnet til å avslutte et godt måltid, sammen med en god kopp kaffe, gjerne av typen Blå Java, og helst tillaget i presskanne.

Maltwhisky fra Highlands som omfatter mesteparten av Skottland nord for Glasgow og Edinburgh, ikke bare fastlandet men også en del øyer som Orknøyene, Skye og Jura, rangeres av mange maltwhiskyelskere som de mest harmoniske og ikke minst mest elegante. Årsaken er det balanserte røykpreget og rundheten eller sødmen kombinert med tydelig fruktighet og krydderpreg fra fatet. I Highlands finner du også en rekke av de mest kjente maltwhiskymerkene. Men Highlands-stilen er langt fra ensartet, hvilket Edradour er et godt bevis på.

For Edradour er bitteliten, faktisk Skottlands aller minste operative destilleri. Ukentlig produksjon er 12 fat noe som skulle bety rundt 100.000 liter i året. Det er hva et gjennomsnittlig destilleri i området produserer i løpet av en uke! En rent håndverksbedrift med andre ord som drives av tre dedikerte menn med Jon Reid i spissen. Det har visstnok aldri vært mer enn tre ansatte på dette destilleriet som har holdt det gående siden 1825.

Og Edradour lages kun i en variant, som ti år gammel. Også det en gammel tradisjon, for det er ikke veldig lenge siden denne maltwhiskyen ble "kommersiell".  Edradour er imidlertid fortsatt en maltwhisky du sjelden støter på i butikkhyllene. Derfor er det ekstra hyggelig at den nå er tilgjengelig her til lands hvor du bare har ett sted å kjøpe alkoholholdige varer. At den må bestilles, er uproblematisk, for den som venter på noe godt.
 
Bestill whiskyen med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Edradour 10 YO (31921). Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 2

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

I dag serverer du biffen i paien
Dagens rett

I dag serverer du biffen i paien

Lag deg en biffpai som dagens middag. Vi lover deg at dette er ferdiglaget i løpet av en time. Enda raskere om du bruker ferdig paideig fra butikken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her