Sjeldent sommerlig fra Piemonte

Når det ikke er sesong for barolo, koser vi oss med regionens mer sommerlige alternativer.
Aase E. Jacobsen
13 August 2009 - 01:01

Og da tenker jeg ikke på rosévin, men derimot de lettere rødvinene fra Piemonte. Av druer som freisa og pelaverga . Sistnevnte har vært årets sommerfavoritt som dessuten har vært tilgjengelig i to vellykkete versjoner, Alessandria Verduno Pelaverga 2008 (80375) og Burlotto Verduno Pelaverga 2012 (51034) .

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Mens den første er å få "overalt", er den siste dessverre i ferd med å bli utsolgt, men finnes fortsatt i mange polutsalg.

Pelaverga er en svært sjeldsynt drue siden den kun vokser rundt byen Verduno som har en sentral posisjon, ikke minst historisk, i Barolo-landskapet . Men det var først fra 1920-tallet at den ble laget som endruevin, og i 1995 at den fikk sin egen DOC.

Mer seriøs

Mens verdunoen er preget av syrlige røde bær og urter, er freisaen,  her representert av Burlotto Langhe Freisa 2010, fyldigere og mer sødmefylt i bærpreget. Men likevel med god friskhet og flott fasthet. En super matvin, og særlig til pasta og spekemat.

Freisa har en mer nobel opprinnelse enn pelaverga siden den stammer fra samme "foreldre" som nebbiolo. Men dens "oppvekst" har ikke vært like statuspreget all den tid den stort sett har vært laget som en lettdrikkelig og svakt perlende vin siden den fikk gjennomgå en andregangsgjæring i flasken. En vinstil som har sin sjarm når den nytes godt avkjølt på en varm dag i Piemonte til assortert spekemat. Men denne tørre og stille versjonen er langt mer seriøs og dermed mer interessant.

 Fruktigere

Burlotto er en spennende og svært tradisjonell produsent hvis forfader, Commendatore Giovan Battista Burlotto, er kjent for å være den første til å selge barolo i flasker etter modell fra de franske slottene. Og for å ha sponset (med vin!), som eneste bidragsyter, greven av Abruzzis ekspedisjon til Nordpolen i 1899-1900. Nå kom greven faktisk lengre enn Nansen, helt til den 86,33 breddegrad, men det var ikke uten problemer. Flere av mannskapet døde og det var matmangel i tillegg til at skipet, Stella Polare, fikk store skader.

Sønnen Francesco som tok over i 1927, har æren av å hente frem pelaverga fra et liv i skyggen. Men det er likevel nebbiolo som er Burlottos viktigste drue. Av 12 hektar er halvparten nebbiolo, og mesteparten i Verduno. Denne vestre delen av Barolo DOCG gir en "lettere" og fruktigere , men ikke mindre interessant, stil. Forskjellen ligger som alltid når det gjelder barolo, i jordsmonnet. I øyeblikket kan Verduno-stilen oppleves gjennom Burlottos "standard"-utgave, Burlotto Barolo 2008 (51036) . Og dessuten en veldig god barbera, Burlotto Barbera d'Alba 2006 (51035) .

 
 
 
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her