Sjeldent gode prisbomber

Madiran i det sørvestlige Frankrike er kilde til noen av landets kraftigste rødviner som stort sett er svært gunstig priset.
Aase E. Jacobsen
30 Mars 2005 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Madiran har Alain Brumont (Ch. Montus og Ch. Bouscassé) (les mer om Brumont her) å takke for at området i dag er å regne blant Frankrikes beste. Hans iherdige innsats for å gi appellasjonens virkelige styrke, druen tannat, den posisjonen den fortjener, nemlig som nummer én, har båret frukter. Denne tannin-, syrerike og fargesterke druen som kan gi viner med en forventet levetid på en mannsalder, sto i ferd med å bli utkonkurrert av cabernet-duoen og merlot. Druer som ville gi Madiran en mer tilgjengelig karakter, men med den faren at særpreget forsvant. Brumonts innsats har derfor sikret tannat et minimum på 60 prosent av drueblandingen.

Det er da også resepten bak Domaine du Crampilh l'Originel 2003 (20674) som er en strålende representant for "hverdags-Madiran". Med det menes en vin som kan nytes nå uten for stor investering i råvarer og tilberedning - og til en lang rekke med retter. Det er imidlertid ingen tradisjonell kosevin, til det er tanninene og syrene for markante, men sammen med mat smelter det hele perfekt sammen. Gjerne andeconfit som er nærmest et varemerke for tannatviner. Men også biff med béarnaise som har hentet navnet sitt fra dette området.

L'Originel 2002 byr på masser av mørke bær, både bitre, syrlige og søte, samt toner av jordsmonn i så vel duft som smak. Den er saftig med god fedme, meget fine syrer og tanniner, i ettersmaken kommer jordsmonnsaromaer som lakris og mokka i tillegg til de mørke bærene. Selv om den er fin å drikke nå, tåler den godt å ligge et par år - minst.

Produsenten Domaine du Crampilh er en veldig typisk representant for det nye Madiran: En sterk og lang tilknytning til regionen i kombinasjon med et ønske om å vise verden hvilken kraft jordsmonnet skjuler. Derfor har familien Oulié investert mye i de senere tiår på å bygge opp vinmarkene til dagens 28 hektar. Samtlige ligger i sør-sørøstvendte skråninger som aldri ble replantet etter at vinlusa nærmest utraderte regionen. Domaine du Crampilh hadde bare 5 hektar igjen av sine opprinnelige 40. Og på 50-tallet var det kun 50 hektar igjen i hele den nyregistrerte appellasjonen.

Jordsmonnet hos Crampilh er leirholdig silikat med høyt innslag av rullesteiner som har en høyt verdsatt evne til å magasinere solvarmen. Nå er ikke dette det vanskeligste området for druedyrking.  Klimaet er stort sett svært velvillig med nok varme langt utover høsten til at også tanninene rekker å bli skikkelig modne.  Men 2002 var ikke helt enkel med en relativt kjølig start på sommeren men tilgjengjeld en varm høst. Det forklarer den syrlige bærkarakteren i Domaine du Crampilh l'Originel 2002 og de likevel overkommelige tanninene.

Madiran har ekspandert kraftig siden den ble eget AOC i 1948, men er fortsatt med sine 1300 hektar fordelt på 60 produsenter og tre kooperativer en relativt liten appellasjon. Guy Capmartin tilhører de aller minste aktørene med sine 12 hektar - og blant de yngste. Han etablerte Domaine Capmartin i 1987 etter å ha forlatt familiens vinslott Barréjat, også det i Madiran. Årsaken var at han ønsket å følge i naboen Brumonts fotspor hvilket innebærer kraftig reduksjon i utbytte, lengre uttrekkstid under gjæringen for å optimalisere farge og tanniner samt introduksjonen av barrique under modningen. Alle nødvendige ingredienser for å skape en versjon av Madiran som ville kunne hevde seg på den internasjonale vinarenaen.

Domaine Capmartin Vieilles Vignes 2003 (20673) er derfor en representant for nettopp denne stilen. Større sødme i aromabildet med tydelig innslag av fat og animalske aromaer. Bærkarakteren er også søtere og mer kompakt enn hos Crampilh hvilket nok kan forklares med gamle vinstokker. I munnen er disse aromaene svært fremtredende men sødmen balanseres godt av syrer og tanniner. Ettersmaken er lang og dominert av stall og fat. Dette er derfor ingen hverdagsvin, for her må du gjerne stille opp med vilt eller godt modnet tamt kjøtt, gjerne i litt rike tilberedninger. En utrolig bra vin tatt prisen i betraktning som fint kan drikkes nå og som vil utvikle seg videre i minst fire år.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her