Sjarm med ettervirkning

Denne uken lar vi oss sjarmere av en rødvin fra Italia. Ikke blant de billigste  riktignok, men du må heller ikke ut med mer enn drøye hundrelappen for å la deg rive med.
Aase E. Jacobsen
17 Juli 2002 - 01:01

Trolig blir det ikke med denne ene gangen, for denne italieneren er ikke bare innsmigrende men også en meget god følgesvenn til en lang rekke matretter.

Zaccagnini Montepulciano d'Abruzzo 2012 (45130) fra Zaccagnini heter vinen som vi har latt oss fortrylle av midt i fellesferien. Fargen er tett, mørk blårød, og veldig karakteristisk for druen ved samme navn. En annen av dens egenskaper er gode syrer og tanniner. I tillegg til god kirsebærkarakter. Den fine syrligheten til tross er vinen bløt og rund og veldig behagelig å drikke også uten mat. Selv om det er ved matbordet at den virkelig kommer til sin rett. Prøv den da til så vel kalde retter av typen antipasti eller tapas som til kraftige fiske- pastaretter. Og selvsagt til grillet kjøtt, gjerne med smaksrikt tilbehør. En av sesongens mest allsidige viner med andre ord. Det faktum at den rundt halsen bærer en liten bit av en grein fra vinplanten knyttet i et halmstrå øker den sjarmverdi ytterligere.

Ukens vin er tross sin relativt beskjedne prislapp, helt i tetsjiktet fra denne masseproduserende regionen. Som heter Abruzzo med beliggenhet midt i Italia, øst for Roma, og som mange nok allerede har stiftet bekjentskap med. For herfra kommer det mye rimelig rødvin, i så vel flaske som boks, og er det noe det konsumeres mye av i Norge, er det nettopp sistnevnte. Men Zaccagnini skiller seg fra de øvrige vinprodusentene i området som stort sett er organisert som kooperativer. Nå er riktignok ikke kooperativer noe negativt, og spesielt ikke i Abruzzo, hvor det har skjedd en kraftig oppgradering av arbeidet i så vel vinmarkene som i vinkjellerne.

Det er særlig det som skjer i vinmarkene som gjør at Zaccagninis viner stikker seg ut. Håndplukkete druer og vesentlig lavere avling fra vinmarker som dette familiedrevne vinhuset har full kontroll over sikrer bedre kvalitet på råvaren og dermed bedre vin. Vinmarkene til Zaccagnini ligger i Maiella nasjonalpark med en høyde på noen hundre meter over havet men likevel ikke veldig langt unna Adriaterhavet hvilket sikrer druene god og velkommen avkjøling i dette varme klimaet.

Selv om ukens vin hever seg over de fleste rimelige Abruzzo'er, tilhører den likevel Zaccagninis laveste kvalitetsnivå, for øvrig sammen med en like sjarmerende rosevin, som på disse kanter heter cerasuolo og lages av samme drue som den røde, men som foreløpig ikke er tilgjengelig i Norge. Det er heller ikke Zaccagninis toppviner som har fått et trofast publikum i USA, godt hjulpet av rosende omtale i Wine Spectator. Det er imidlertid ikke utenkelig at norgesvennene hos Zaccagnini etter hvert lar oss dele godbitene med amerikanerne.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her