Vi er i Leith, Edinburghs havneområde. Her ligger selve høysetet til denne verdensomspennende whiskyklubben. Det knitrer i peisen og rasler i store aviser. Et par medlemmer nipper til en liten whisky. Noen drikker kaffe. I baren står hundrevis av klubbens egentappede whiskyflasker, klare til å danse på smaksløkene.
- Skotsk single malt whisky blir stadig mer etterspurt, forteller Charlotte Halliday, talskvinne for klubben. - Eksporten økte i fjor med rundt 12 prosent i verdi og 10 prosent i volum, gamle, nedstøvede destillerier åpner igjen og vi får stadig flere medlemmer både her i Storbritannia og internasjonalt. For tiden jobber vi på spreng for å åpne et klubbhus til midt i Edinburgh, og vi har avdelinger i 10 land. For en tid tiolbake fikk vi faktisk en forespørsel fra noen i Norge som tenker på å starte opp en avdeling.
- Meningen med klubben er å smake på flest mulige sorter. Det begynte med en vennegjeng som spleiset på et fat whisky i 1983, og det har bare ballet på seg. Nå har vi over 24.000 medlemmer og kjøper tønner fra over 100 destillerier, sier hun.
- Alle våre tappinger er "single cask", det vil si at de kommer fra ett og samme fat. De er ikke tilsatt farge eller kaldfiltrert. Slike kosmetiske knep kan nemlig ødelegge smaken og aromaene. De er også "cask strength" det vil si sterkere enn vanlig. De har mellom 55 og 65 prosent alkohol, og har mer smak. Hver tapping er unik, og når fatet er tomt, er det slutt på akkurat den whiskyen. Vi plukker også ut egne tønner som vi lagrer whiskyen i, siden det ofte er disse som står for mye av whiskyens egenskaper og karakter. Nå modner vi en whisky i en type ekstra store fat som kalles "tykk dame" eller gorda, fra spanske bodegaer.
De sjeldne klubbwhiskyene kan kjøpes direkte fra lokalene i Edinburgh og London, eller kan sendes til adresser i Storbritannia. De kan også kjøpes via landskontaktene. Lister over tappinger kommer ut seks ganger i året, sammen med poetiske smakskommentarer.
Panelet har nok kost seg med denne varianten: "Den første duften er som neglelakkfjerner og falsk fruktessens, som minner om poser av tørkede bananer."
Eller hva med et lite glass av "vanilje, sukker, honning og sjokolade, og når man tilsetter vann, blir det som fruktflesk i en blomstereng."
- Dette er uformelt og demokratisk. Det handler om gleden over whiskyen.
Blant medlemmene er alt fra kjendiser og politikere til vanlige folk som liker en dram. Medlemskap for medlemmer i Europa er ca 920 kroner hvis du har en adresse i Storbritannia som kan motta introduksjonsflasken, og ca 520 kroner hvis du korresponderer internasjonalt, uten å få flasker i posten. Deretter koster det ca 350 kroner i året.
Medlemmene får tilsendt whiskylister og medlemsblad og informasjon om happenings og kan når som helst stikke innom lokalene i Leith, Edinburgh, London, Paris, Stockholm og Sveits for en single malt og en hvil. I Leith og Edinburgh er det også overnattingsmuligheter. Og du sover nok både godt og lenge etter en tur i baren der whiskyopplevelsene står stablet til helt oppunder taket.
Tekst: Ingvild Paulsen Foto: Charlotte Wiig