Seierens frukter

Noen ganger kan man vinne både heder og fornøyelse av å være god i restaurantbransjen. Vinkelner Pontus Dahlström fra Bagatelle dro på vinnerreise til Champagne Moët & Chandon sammen med Tina Jacobsen fra Engø Gård. Hvilke egenskaper bør du ha for å vinne
Redaksjonen
22 Juni 2004 - 01:00

I fjor høst vant Pontus Dahlström (24), vinkelner på restaurant Bagatelle, konkurransen Young Sommelier 2003, mens Tina Jacobsen (22), kokk på Engø Gård, vant Young Chef 2003. Premien var en tur til Moët & Chandon i Champagne.
 
Det er altså både heder og fornøyelser å vinne på å være dyktig i denne ikke alltid like gloriøse bransjen. Aldri før har mat & drikke vært hipt på samme måte som nå. Stadig flere unge ønsker å briljere med både kokekunst og vinkunnskap. Og konkurranser som Young Chef og Young Sommelier sørger for å hedre dem som hedres bør. To nye, unge vinnere får seg en herlig tur til Champagne - hvert år.
 
Men hva skal til for å bli god nok til å vinne? Hvordan har for eksempel Pontus Dahlström skaffet seg så store kunnskaper om vin? Han kommer riktignok fra en familie med restauranttilknytning, men er slett ikke sikker på om hvor mye det har hjulpet. Det viktigste ser ut til å være en blanding av kvalitetsbevissthet, systematikk og lidenskap.
 
- Å være vinkelner er intet yrke, det er en livsstil, sier han med glede og iver i stemmen. - Du lever vin, tenker vin. Det første jeg tenker på om morgenen er vin. Som vinkelner selger jeg ikke mat og vin, jeg selger opplevelse. Derfor er det viktig å reise mye; spise og drikke der vinen har sine røtter, kjenne folkene bak maten og vinen. Hvorfor passer en syrlig riesling i Alsace så godt til foie gras akkurat der? Hva er det som gjør at en sauternes passer så godt til foie gras i Bordeaux?
Pontus har laget seg et indre kart over viner i forhold til syre og sødme og modenhet. Hver gang han smaker vin blir vinen plassert i det indre kartet, som stadig bygges ut og blir skarpere og tydeligere tegnet, med mer plass til særtrekk. Under en blindtest må man så bruke analytisk evne, ved helt enkelt utelukke visse alternativer og avgrense mulighetene, slik at faren for å gjette feil blir mindre.
 
Personlig har han en forkjærlighet for syre i en vin. Moët & Chandon er tilfeldigvis et av hans favoritthus i Champagne, som dessuten er hans yndlingsvin. Tina Jacobsen sluttet seg til dette; til skalldyr ved sjøen en varm sommerdag foretrekker hun champagne, ikke chablis eller sancerre.
 
Turen ga rikelig anledning til å bli bedre kjent med nettopp denne drikken både gjennom omvisning på Moët & Chandons mange fasiliteter samt ikke minst smaking av husets mange ulike champagnecuvéer.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her