Sauvignon i særklasse

Pouilly-fumé koster mer enn sancerre. Det er ikke alltid den er verd de ekstra kronene. Bortsett fra i dette tilfellet.
Aase E. Jacobsen
14 August 2008 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Pascal Jolivet er en magiker med sauvignon blanc-druen. Han er kanskje mest kjent for sin sancerre, men hans Jolivet Pouilly-Fumé 2007 (6205) holder minst like høy kvalitet. Og i 2007 er den faktisk å foretrekke fremfor sancerre'n. I hvert fall i øyeblikket.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Funn til matbordet
For 2007's store fasthet gjør Jolivet Sancerre 2010 (45118) smal slank og syreskarp, men likevel svært lovende vin med en kjølig eleganse. I 2006 hadde den i tillegg en kraft som plasserte den i en særklasse. Topp til sjømat med smørsaus. Og selvsagt chèvre.

Den vil imidlertid aldri bli så rik i mineralpreget som pouilly-fumé'en som allerede har løftet noe på sløret. Men det som gjør denne til slikt et funn for matbordet er den usedvanlig deilige og saftige fruktkarakteren. Kongekrabberettene dine kommer til å stortrives i selskap med denne vinen.

Kalkjordsmonnet
Forskjellen på de to vintypene er naturlig nok geografisk selv om avstanden er liten. Elven Loire skiller de to, og på den vestlige siden ligger Sancerre med sine 2600 hektar. Landsbyen Bué regnes som den beste, i hvert fall er kalkinnholdet i jordsmonnet svært høyt akkurat her. Dette er viktigste ingrediens i Jolivets utgave, men også vinmarker fra de høyestliggende (400 m.o.h.) områdene i vest med leir- og kalkjord samt ingrediensen silexjordsmonnet i øst som gir det karakteristiske røykpreget.

Jolivets vinmarker i Pouilly-Fumé ligger i landsbyene Les Loges, St. Andelain og Tracy. Førstnevnte er viktigst med sitt høye kalkinnhold i jordsmonnet. Så kommer St. Andelain med leire og kiselholdig jord samt Tracy med sand over kalk. For begge vinstilene kjører Jolivet en veldig naturlig linje med kun bruk av naturgjær, ekstra lang gjæringstid og modning på bunnfallet. Dette forklarer både kompleksiteten og raffinementet i vinene.

Velg med omhu
Årsaken til at pouilly-fumé er dyrere enn sancerre, er todelt. For det første er arealet og dermed produksjonen mye mindre (totalt 1000 hektar), og for det andre opplevde pouilly-fumé en hype fra slutten av 70-tallet og utover. Nærheten til Paris-markedet som siden midten av forrige århundre da sauvignon blanc inntok områdets vinmarker, har vært veldig viktig for vinstilens renommé. Pouilly-fumé'ens ekstra høye status hos franske restauranter gjør at forholdet har holdt seg selv om det slett ikke alltid er fornuftig.

Pouilly-fumé oppleves riktignok som mer mineralsk og intens enn sancerre, og har ord på seg for å kunne lagres lengre. På samme måte som sancerre er en lite homogen vintype, er heller ikke all pouilly-fumé like intenst mineralsk som man kunne forvente. Derfor gjelder det å velge disse vinene med omhu. Jolivet er altså en av de som ikke skuffer, verken på kort sikt eller om du skulle velge å legge noe flasker i kjelleren.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her