Sanselige opplevelser

Det tidligere Vinmonopol-anlegget på Hasle ble designet for gjenbruk som fengsel. Arcus Opplevelse byr således på fengslende opplevelser mellom vintønner og akevittfat.
Redaksjonen
17 Februar 2006 - 16:44

Nå har ikke Arcus vært helt hermetisk lukket mot omverdenen, men det er først nå, ti år etter skilsmissen mellom produksjon og salg og derigjennom opprettelsen av Arcus, at omvisning i denne vin- og brennevinsproduksjonens høyborg blir satt i system.

Arcus AS er Norges største leverandør av vin og brennevin og står bak internasjonale merkevarer som Linie Aquavit og Vikingfjord vodka, samt kjente brennevinsmerker som Braastad Cognac og Hammer Gin. På vinsiden skiltes det med suksessviner som Arrow og Collection Frithjof Nicolaysen.

Lukte, smake, sanse
Leder for Arcus opplevelse er Ian Skattum med bakgrunn blant annet fra Sult og Tørst. Han kan fortelle at film, omvisning og prøvesmaking skal gi gjestene et spennende møte med en tradisjonsrik produksjonsbedrift. Da interessene kan være noe ulike, har Skattum lagt opp flere forskjellige «turforslag».
- Inspirasjonen for Arcus Opplevelse er «Lukte, Smake, Sanse» og vi har «grovdelt» i hovedtemaene vin og brennevin, forteller Skattum.

Den vininteresserte kan møte Frithjof Nicolaysen, en vinkjenner med ry langt utenfor Norges grenser. Halvor Heuch som tar for seg akevitt og norsk brennevinshistorie og produktutvikler Angelika Florvaag som forteller om ost og vin - en fantastisk kombinasjon. Floorvaag tok i sin tid doktorgraden på hullene i Jarlsbergosten og hvordan disse påvirker kvaliteten, noe som burde bety at damen kan sin ost.

Cognacen er heller ikke utelatt, og her er det Antoine Braastad Tiffon, slottsherren til Château de Triac, som tar de besøkende med inn i historien om Sverre Braastad fra Gjøvik og hvordan etterkommerne produserer de edle dråpene i dag.

Sensorikk
Lukt (og litt smak) er svært viktig i bedømmelse av vin og brennevin. Sensoriker Elin Ellann tar de besøkende med på en reise inn i sansenes verden og svarer på spørsmål rundt karakterisering av vin og brennevin.
- Selv om produktet Arcus Opplevelse nok vil modnes og utvikle seg videre over tid, tror jeg vi har laget et opplegg som publikum vil sette pris på, sier Ian Skattum.

- Så nå er det bare å stille i portvakta for å bli med på neste rundtur?

- Nei, så lett er det ikke. Arcus AS er en ISO-sertifisert bedrift der vi må ha tingene i system. Derfor må vi nok be de opplevelseshungrige om å ta kontakt på forhånd, smiler Skattum.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her