Godbiter i pollisten
Så deilig kan Cahors-malbec smake

Så deilig kan Cahors-malbec smake

De mørke dype og lagringsdyktige malbecvinene fra Cahors kan også by på sommerlig eleganse – som med denne produsentens viner.
Aase E. Jacobsen
23 Mai 2018 - 20:45

Det er særlig Cahors Le Pur Fruit du Causse 2016 som navnet antyder byr på sommerlig bærfrukt. Den er av den syrlige friske mørke typen med god ferskhet og leskende smak. Moderate 12,5 prosent alkohol gjør at den passer veldig godt på denne tiden av året til grillretter uten for mye chilistyrke, riktignok, men den tåler en del smakstrøkk.

Storebror Cahors La Cuvée Château 2015 har også samme moderate alkoholnivå til tross for at vi snakker om en vin med enda større konsentrasjon og lagringskraft. Den har på sin side større bløthet og sjenerøsitet i frukten. Derfor kan den uten problem nytes til sesongens mer forseggjorte retter med storfe, lam eller sågar vilt.

Langs elven Lot trives ikke bare vinplantene men også lavendel. Her ved Puy-l'Eveque. Foto: RolfSt

Det som gir disse vinene elegansen og friskheten er det sterkt kalkholdige og skrinne jordsmonnet. Ifølge Julien Ilbert som driver Ch. Combel-la-Serre sammen med faren Jean-Pierre, ville området vært en hvit ørken hadde det ikke vært for de nøysomme vinstokkene og trøffelen som finnes under bakken.

Han har laget vinene på to forskjellige måter av to grunner. Både fordi de får druer fra forskjellige deler av eiendommens 22 hektar og for at de hver for seg skal uttrykke dette unike jordsmonnet og ikke minst Cahors-malbecens potensial. Eller som han uttrykker det, malbec er hva druen kalles alle andre steder, her heter den cot eller auxerrois. Det siste synonymet er for øvrig svært lokalt og er en forvrengning av haut-serrois – altså fra de høyereliggende bankene tilhørende dette kalkholdige platået kalt Causse.

Her kan du lese mer om Cahors

Malbec eller cot som druesorten heter i Cahors trives veldig godt i det kalkholdige leirjordsmonnet. Foto: eyenigelen

Mens Le Pur Fruit har fått en forholdvis kort gjæring og uttrekkstid for å hente ut maksimalt med frukt, og kun har tilbrakt noen måneder på bunnfallet i sementtankene, har La Cuvée Château gjennomgått en forlenget uttrekksperiode med økende temperaturer for å hente ut maksimalt med frukt og tanniner. Den har dessuten tilbrakt 12 måneder i eikefat. Det gjør at den er enda bedre forberedt på et lengre liv i kjelleren.

Se alt det andre gode som finnes på polet fra Cahors

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her