Godbiter i pollisten
Så deilig kan Cahors-malbec smake

Så deilig kan Cahors-malbec smake

De mørke dype og lagringsdyktige malbecvinene fra Cahors kan også by på sommerlig eleganse – som med denne produsentens viner.
Aase E. Jacobsen
23 Mai 2018 - 19:45

Det er særlig Cahors Le Pur Fruit du Causse 2016 som navnet antyder byr på sommerlig bærfrukt. Den er av den syrlige friske mørke typen med god ferskhet og leskende smak. Moderate 12,5 prosent alkohol gjør at den passer veldig godt på denne tiden av året til grillretter uten for mye chilistyrke, riktignok, men den tåler en del smakstrøkk.

Storebror Cahors La Cuvée Château 2015 har også samme moderate alkoholnivå til tross for at vi snakker om en vin med enda større konsentrasjon og lagringskraft. Den har på sin side større bløthet og sjenerøsitet i frukten. Derfor kan den uten problem nytes til sesongens mer forseggjorte retter med storfe, lam eller sågar vilt.

Langs elven Lot trives ikke bare vinplantene men også lavendel. Her ved Puy-l'Eveque. Foto: RolfSt

Det som gir disse vinene elegansen og friskheten er det sterkt kalkholdige og skrinne jordsmonnet. Ifølge Julien Ilbert som driver Ch. Combel-la-Serre sammen med faren Jean-Pierre, ville området vært en hvit ørken hadde det ikke vært for de nøysomme vinstokkene og trøffelen som finnes under bakken.

Han har laget vinene på to forskjellige måter av to grunner. Både fordi de får druer fra forskjellige deler av eiendommens 22 hektar og for at de hver for seg skal uttrykke dette unike jordsmonnet og ikke minst Cahors-malbecens potensial. Eller som han uttrykker det, malbec er hva druen kalles alle andre steder, her heter den cot eller auxerrois. Det siste synonymet er for øvrig svært lokalt og er en forvrengning av haut-serrois – altså fra de høyereliggende bankene tilhørende dette kalkholdige platået kalt Causse.

Her kan du lese mer om Cahors

Malbec eller cot som druesorten heter i Cahors trives veldig godt i det kalkholdige leirjordsmonnet. Foto: eyenigelen

Mens Le Pur Fruit har fått en forholdvis kort gjæring og uttrekkstid for å hente ut maksimalt med frukt, og kun har tilbrakt noen måneder på bunnfallet i sementtankene, har La Cuvée Château gjennomgått en forlenget uttrekksperiode med økende temperaturer for å hente ut maksimalt med frukt og tanniner. Den har dessuten tilbrakt 12 måneder i eikefat. Det gjør at den er enda bedre forberedt på et lengre liv i kjelleren.

Se alt det andre gode som finnes på polet fra Cahors

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her