Røykeloven kveler restauranter

I løpet av årets fem første måneder gikk 166 bedrifter i hotell- og restaurantnæringen konkurs. Det er syv flere enn i samme periode i fjor, viser ferske tall fra CreditInform.
Redaksjonen
02 Juni 2005 - 02:00

Det er nå færre konkurser i norsk næringsliv enn på flere år, men restaurantene klarer seg dårlig. - Røykeloven kan ha ført til mange konkurser i vinter, mener analyseselskapet CreditInform.
 
- Mens det innen nesten samtlige andre bransjer er en kraftig nedgang i tallet på konkurser det siste året, så klarer ikke restaurantene å vise noen forbedring, forteller administrerende direktør Lars Calsson i CreditInform.
 
De eneste andre bransjene som ikke kan vise til noen positiv utvikling siste år, er kultur og underholdning og undervisning.
 
I gjennomsnitt for alle bransjer er det en nedgang i konkurstallet på 12,7 prosent i årets fem første måneder, sammenlignet med 2004.
 
Turbulent bransje
- Hotell- og restaurantbransjen har i flere år slitt med dårlig inntjening og overetablering, men de burde ha klart seg bedre. Derfor er det ikke utenkelig at røykeloven har ødelagt for en del i vinter, og det har dermed resultert i flere konkurser, sier Lars Carlsson.
 
Det ble også etablert færre serveringssteder i 2004 enn året før.
 
I årets fem første måneder er det en nedgang i tallet på konkurser både innen industri og bygg- og anlegg. Enda større er nedgangen i transportsektoren, med 40 prosent. Også varehandelen opplever bedre tider, med en nedgang på 13 prosent.
 
Maitallene er også de laveste månedstallene på flere år, med unntak av feriemåneden juli i fjor.
 
Store distriktsforskjeller
Fylkesmessig er det Sør-Trøndelag som har det kraftigste konkursfallet til nå i år, fulgt av Buskerud, Oppland og Rogaland.
 
Østfold, Finnmark, Troms, Vest-Agder og Akershus er de eneste fylkene som har flere konkurser i år enn i fjor. Blant de store kommunene kan Stavanger, Trondheim og Asker vise til størst forbedring, mens Oslo nå nærmest ligger på stedet hvil.
 
Kilde: Newswire

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Raskere enn dette kan du ikke lage spagetti til middag
Dagens rett
Spagetti med enkel tomatsaus og bacon

Raskere enn dette kan du ikke lage spagetti til middag

Hjemmelaget tomatsaus smaker bedre og koster mindre enn kjøpesaus. Dagens oppskrift er i tillegg både rask og enkel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her