Godbiter i pollisten
Rosevinkupp til krabbefesten - som duger til mye mer enn det

Rosevinkupp til krabbefesten - som duger til mye mer enn det

Denne lekkerbiskenen selges nå til kraftig redusert pris.
06 Oktober 2021 - 12:45

Red Car Sonoma Coast Pinot Noir Rose 2020 skulle vært lansert i polets basisutvalg før sommeren til en pris på 289.90 kroner, men kom for sent – som så mye annet fra USAs vestkyst i disse pandemitider.

Derfor koster den nå 199.90 kroner, og det er en svært gunstig pris for en så seriøs rosevin. For den byr på andre ting enn bare fersk og lys frukt, her er også et klart saltmineralpreg, fin fylde i frukten og blomster. Den er dessuten svært anvendelig i matveien, perfekt til krabbe og sjøkreps, til fete østers, og sågar til alt fra kyllingsalat til sushi.

red-car-winery-rose-release-party-tasting-lounge-sonoma-county-spring-full-size-43-of-50_47362109722_o.jpg [461.11 KB]
Det er 2020-årgangen som er på knalltilbud.

Den er laget av tidlig høstede pinot noir-druer for å holde alkoholen nede og syrene oppe. Druene presses med stilkene for å bringe inn litt mer struktur, men uten skallkontakt. Derfor er den svært lys – det franskmennene kaller «vin gris».

Gjæringen finner sted i en blanding av ståltanker og brukte eikefat, før flasketapping.

Denne korte framstillingstiden, er en av forklaringene på den også opprinnelig gunstige prisen, men også mengden flasker produsert, 24.000 totalt. 

Red Car Pinot Noir 2264001-1.jpg [48.53 KB]

Red Car chardonnay 3633901-1.jpg [39.67 KB]Bak denne vinen står Red Car som har vært i Norge i noen år allerede. Blant annet en sveip innom basisutvalget med sin Red Car Sonoma Coast Chardonnay – den gang i 2014. Nå er det 2017 som gjelder – og den oppleves litt mykere og mer sødmefylt i frukten, så var da også 2017 et veldig varmt år.

Det er likevel pinot noir som er Red Cars sterkeste kort. For tiden er ingen av topp-pinotene tilgjengelig, men også deres Red Car Sonoma Coast Pinot Noir 2018 produseres i svært små kvanta, bare 3000 flasker, og er en veldig god representant for Red Cars kjøligklima-pinot-stil. Også i betydningen at den uttrykker den aktuelle årgangen veldig godt. 

Den har nylig byttet fra 2017- til 2018-årgang. Den første er mykere og den siste mer konsentrert, intens og kraftigere, men fortsatt veldig ung og lovende. Derfor er også bruksområdet litt annerledes. Mer i retning biff, grillmat og vilt for den siste. 

2018-red-car-wine-zephyr-farms-vineyard-drone-panorama-full-size_photoshop-edit_45602144262_o.jpg [340.71 KB]
Tåken er med på å definere vinstilen for Sonoma Coast-pinot noir.

Sonoma Coast er den mest kystnære delen av Sonoma, og forskjellene mellom kysten og innlandet er betydelige.

Red Cars forretningsadresse er Graton, nord for Sebastopol, midt i Sonoma Coast. Til roseen bruker de druer fra én enkelt vinmark i den sørlige delen av Green Valley AVA, i Sebastopol Hills. Dette området er preget av tåka som innhyller og kjøler ned dalbunnen i Sonoma hver ettermiddag, og som gjør at druene bruker lengre tid på å modne. Men dens aller sterkeste kort er jordsmonnet Gold Ridge – en gyllen sandholdig leirjord som er veldrenerende, men som på grunn av leirinnholdet holder på fuktighet.

Det er kjent for å løfte fram aroma og fruktighet, og er derfor svært ettertraktet for pinot noir. At Littorai holder til rett rundt svingen, på Gold Ridge Estate, er med på å forklare attraksjonen. Gold Ridge er dermed det fremste varemerket for Green Valley og Russian River.

Her kan du lese mer om dette jordsmonnet

Til den røde pinot noiren bruker de derimot druer fra Fort Ross, Freestone og Occidental som gir en enda mer kystnær Sonoma-pinot-karakter.

red car fort ross-seaview AVA.jpg [804.54 KB]
Red Car estate ligger i Fort Ross-Seaview AVA som er omkranset av redwood-skog.

Det var i 2005 at Red Car startet dyrkingen av 5,65 hektar i det som nå er kjent som Fort Ross-Seaview AVA, en ganske ny AVA som ble skilt ut av den større Sonoma Coast og ble offisiell fra 2012. En god gammel kjenning som Hirschholder forresten til i dette AVA-et. Det gjør også Peay, og ikke minst Martinelli som er en av pionerne i Sonoma som eide land her fra 1860, men som ikke plantet vinmarker før på 1990-tallet. Mye takket være Helen Turley som jobbet som vinmaker for Martinelli på den tiden.  

Fort Ross ligger noen kilometer nord for utløpet av Russian River. Her er kystlinjen forholdsvis ugjestmild, og landskapet løfter seg raskt opp mot de 300 høydemetrene hvor Red Cars vinmarker ligger. Det er nok til at vinmarkene ligger over tåka og at druene får tilstrekkelig med sol. Avstanden til Stillehavet er fem kilometer og den konstante vinden sørger for svært kjølige vekstforhold. Samtidig som vinmarkene er beskyttet av den omkringliggende redwood-skogen.

Selv om pinot noir og chardonnay får mesteparten av oppmerksomheten, lager Red Car også syrah under disse forholdene. Red Car Sonoma Coast Syrah 2017 er en myk og saftig passe tørr og aromatisk skogsbærpreget rødvin som fungerer veldig godt på matbordet, til biff, vilt som elg eller lam.

At de fortsatt lager syrah har noe med historien og bakgrunnen for navnet Red Car å gjøre. Richard Crowell ble med på den ville ideen som vennen Mark Estrin og hans venn igjen Carroll Kemp hadde kokt i hop. Den bestod i å kjøpe ett tonn med syrahdruer høsten 2000 og lage vin i en garasje utenfor Los Angeles. Etiketten hadde en tegning av de karakteristiske røde trikkene i LA. Derav navnet. Takket være drahjelp av sommelierer og dernest Robert Parker, ble vinen så populær at den fikk avleggere. Men inspirasjon var Nord-Rhone, og jakten på dette idealet førte dem nordover langs kysten. Dessverre døde Mark av kreft før plantingen av vinmarken var ferdig, men Richard hadde lovet ham å realisere prosjektet. Resten er historie.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her