Jordbærvinen par excellence er den søte musserende moscatovinen fra Piemonte. Vår produsent heter Il Falchetto og representerer håndverksdelen av moscatoproduksjonen (Asti Spumante) i denne regionen som er som industri å regne med 80-90 millioner flasker.
Det er imidlertid mer som skiller Asti Spumante og Moscato d'Asti enn volum. Førstnevnte har høyere alkoholinnhold og mer CO2 (skum). Moscato d'Asti har dessuten DOCG-betegnelsen som er den øverste for vin i Italia. Den lille familiebedriften Il Falchetto lager bare noen tusener flasker med Moscato d'Asti fra to forskjellige enkeltvinmarker med optimal lokalisering og kalkholdig jordsmonn.
I Norge er Il Falchetto Moscato d'Asti Tenuta del Fant 2011 (45921) tilgjengelig. En deilig, innsmigrende og sødmefylt vin med tydelig moscatopreg (som i de søte muskatelldruene), masse gule tropiske frukter og forfriskende syrer som balanserer sødmen veldig godt. Perfekt til jordbær men også til andre fruktbaserte desserter. Kan også serveres som aperitiff for slikkmunner eller sammen med sterkt krydret snacks.
Den røde utfordreren fra samme produsent Il Falchetto Brachetto d'Acqui 2013 (45923) er bortsett fra at mosten har fått noen timers skallkontakt, produsert på samme måte som moscatoen. Hvilket betyr at gjæringen stoppes når sødme og alkoholbalansen er optimal, nærmere bestemt ved 5-6 prosent alkohol. På dette nivået er mengden av naturlig CO2 i vinen relativt lavt, derfor er det ikke nødvendig med champagnekork på en Moscato d'Asti eller Brachetto d'Acqui.
Il Falchettos røde søte som er laget av druen brachetto som kun dyrkes her og i den lille appellasjonen Bellet i Provence, er like innsmigrende som moscatoen men med et annet smaksbilde, nemlig av røde bær og med et lett preg av bitre mandler i ettersmaken. Også her er syrene gode og forfriskende. Om du liker den ene eller den andre, er en smakssak. Den røde er kanskje best hvis du er av den typen som bader bærene i kremfløte. Eller om du marinerer dem i balsamicoeddik og sukker. Foretrekker du bærene så naturlige som mulig, er den hvite en bedre partner.
Il Falchettos to andre viner på det norske markedet, som også er laget etter samme fortjener oppmerksomhet. Den hvite Il Falchetto Langhe Arneis 2001/2002 (45922) henter sine druer fra en vinmark på en liten hektar. Den er en meget god representant for denne druen som er helt unik for Piemonte og som på grunn av sin friske og lett krydrete stil er så deilig å nyte til sommerlige retter som skinke og annen spekemat, til salater og grønnsaksretter, samt til retter med fisk og kylling.
Den røde Souli Braida Dolcetto d'Alba 2004 (45920) er saftig, frisk og med et deilig kirsebærpreg og lett bitterhet i ettersmaken. En vin som er perfekt å drikke nå, og aller helst avkjølt ved 14-15 grader, til så vel tapaslignende servering som til mer forseggjorte retter med lyst kjøtt. Eller alene. Den holder seg imidlertid et godt stykke utover høsten, men da litt mer temperert og til lettere viltfugl som fasan og perlehøne samt til modne oster som brie, camembert og taleggio eller en ikke for skarp gorgonzola.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra