Rødt eller hvitt til jordbærene?

For noen virker dette som et meningsløst spørsmål, men faktum er at du kan velge så vel rødt som hvitt til årets jordbær som du akkurat nå kan nærmest bade i på grunn av den tidlige sesongstarten. Og ukens jordbærviner kan du også nyte med særdeles god sa
Aase E. Jacobsen
20 Juni 2002 - 08:00

Jordbærvinen par excellence er den søte musserende moscatovinen fra Piemonte. Vår produsent heter Il Falchetto og representerer håndverksdelen av moscatoproduksjonen (Asti Spumante) i denne regionen som er som industri å regne med 80-90 millioner flasker.

Det er imidlertid mer som skiller Asti Spumante og Moscato d'Asti enn volum. Førstnevnte har høyere alkoholinnhold og mer CO2 (skum). Moscato d'Asti har dessuten DOCG-betegnelsen som er den øverste for vin i Italia. Den lille familiebedriften Il Falchetto lager bare noen tusener flasker med Moscato d'Asti fra to forskjellige enkeltvinmarker med optimal lokalisering og kalkholdig jordsmonn.

I Norge er Il Falchetto Moscato d'Asti Tenuta del Fant 2011 (45921) tilgjengelig. En deilig, innsmigrende og sødmefylt vin med tydelig moscatopreg (som i de søte muskatelldruene), masse gule tropiske frukter og forfriskende syrer som balanserer sødmen veldig godt. Perfekt til jordbær men også til andre fruktbaserte desserter. Kan også serveres som aperitiff for slikkmunner eller sammen med sterkt krydret snacks.

Den røde utfordreren fra samme produsent Il Falchetto Brachetto d'Acqui 2013 (45923) er bortsett fra at mosten har fått noen timers skallkontakt, produsert på samme måte som moscatoen. Hvilket betyr at gjæringen stoppes når sødme og alkoholbalansen er optimal, nærmere bestemt ved 5-6 prosent alkohol. På dette nivået er mengden av naturlig CO2 i vinen relativt lavt, derfor er det ikke nødvendig med champagnekork på en Moscato d'Asti eller Brachetto d'Acqui.

Il Falchettos røde søte som er laget av druen brachetto som kun dyrkes her og i den lille appellasjonen Bellet i Provence, er like innsmigrende som moscatoen men med et annet smaksbilde, nemlig av røde bær og med et lett preg av bitre mandler i ettersmaken. Også her er syrene gode og forfriskende. Om du liker den ene eller den andre, er en smakssak. Den røde er kanskje best hvis du er av den typen som bader bærene i kremfløte. Eller om du marinerer dem i balsamicoeddik og sukker. Foretrekker du bærene så naturlige som mulig, er den hvite en bedre partner.

Il Falchettos to andre viner på det norske markedet, som også er laget etter samme fortjener oppmerksomhet. Den hvite Il Falchetto Langhe Arneis 2001/2002 (45922) henter sine druer fra en vinmark på en liten hektar. Den er en meget god representant for denne druen som er helt unik for Piemonte og som på grunn av sin friske og lett krydrete stil er så deilig å nyte til sommerlige retter som skinke og annen spekemat, til salater og grønnsaksretter, samt til retter med fisk og kylling.

Den røde Souli Braida Dolcetto d'Alba 2004 (45920) er saftig, frisk og med et deilig kirsebærpreg  og lett bitterhet i ettersmaken. En vin som er perfekt å drikke nå, og aller helst avkjølt ved 14-15 grader, til så vel tapaslignende servering som til mer forseggjorte retter med lyst kjøtt. Eller alene. Den holder seg imidlertid et godt stykke utover høsten, men da litt mer temperert og til lettere viltfugl som fasan og perlehøne samt til modne oster som brie, camembert og taleggio eller en ikke for skarp gorgonzola. 

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her