Risikerer økonomisk smell
Flere norske horecabedrifter risikerer en økonomisk smell.
Redaksjonen
01 Februar 2008 - 13:00
Årsaken er store summer i ubetalt arbeidsgiveravgift for bruk av utenlandsk arbeidskraft.
Store deler av næringen går rundt takket være utenlandsk hjelp. Spesielt i hotell- og restaurantbransjen er det mange utlendinger.
Dobbeltarbeid
Men det er veldig mange som ikke vet at den sårt trengte arbeidskraften kan utløse krav om innbetaling av arbeidsgiveravgift til EØS-borgernes hjemland, ikke til Norge.
Dette trer i kraft dersom de ansatte er bosatt og hever arbeidsinntekt i hjemlandet samtidig som de jobber i Norge.
Det er det svenske Skatteverket som har sett seg lei på at landets dobbeltarbeidende innbyggere bidrar til å fylle den norske statskassen i stedet for den svenske, slik EØS-reglene krever.
Minefelt
- Bruk av utenlandsk arbeidskraft er et juridisk minefelt, og temaet trygd/arbeidsgiveravgift er særlig komplisert, sier advokat Antonio Holstad til budstikka.no.
De fleste arbeidsgivere regner med at alt er i orden når en svenske kommer med et norsk skattekort. Men så enkelt er det ikke. For kanskje reiser han hjem til Sverige av og til, og jobber litt der også. Da skal det betales svensk arbeidsgiveravgift med 28 prosent av vedkommendes lønn i Norge, dobbelt så mye som den norske avgiften.
Skatteverket har sjekket helsevesenet og utelukker ikke nye bransjekontroller i Norge. Derfor kommer Skatteverket med en klar oppfordring til næringslivet.
Kostbart
- Ansetter man noen fra et annet EØS-land, så spør om de bor hjemme, og om de jobber litt der også. Det kan bli kostbart ikke å stille disse spørsmålene, heter det.
Svensk arbeidsgiveravgift på lønn utbetalt i Norge er ukjent for de fleste. Blant annet for Robert Fossen, økonomisjef ved Thon Vettre Hotel. Han har rundt 130 mennesker på lønningslisten, mange av dem fra utlandet.
Ukjent
- Vi driver en seriøs virksomhet og anstrenger oss for å ha alt i orden hele tiden. Men dette er ukjent for oss. Vi har alltid betalt norsk arbeidsgiveravgift av lønningene til våre ansatte, uansett nasjonalitet. Flere av dem er EØS-borgere bosatt i sitt eget hjemland. Det har aldri slått oss å spørre dem om de har hatt inntekt også der, sier Fossen.
Også Holmen Fjordhotell betaler arbeidsgiveravgift i henhold til norsk skattekort. Restaurantgruppen Sult gjør det samme, mens Bølgen & Moi og Quality Hotel Leangkollen kjenner til reglene.
- Myndighetenee bør gå ut med et skriv til utsatte bransjer, der de gjør rede for hvilke regler som gjelder og hvordan vi skal forholde oss til dem, sier Robert Fossen.
Forsiden akkurat nå