Risikerer økonomisk smell

Flere norske horecabedrifter risikerer en økonomisk smell.
Redaksjonen
01 Februar 2008 - 13:00

Årsaken er store summer i ubetalt arbeidsgiveravgift for bruk av utenlandsk arbeidskraft.
 
Store deler av næringen går rundt takket være utenlandsk hjelp. Spesielt i hotell- og restaurantbransjen er det mange utlendinger.
 
Dobbeltarbeid
Men det er veldig mange som ikke vet at den sårt trengte arbeidskraften kan utløse krav om innbetaling av arbeidsgiveravgift til EØS-borgernes hjemland, ikke til Norge.
 
Dette trer i kraft dersom de ansatte er bosatt og hever arbeidsinntekt i hjemlandet samtidig som de jobber i Norge.
 
Det er det svenske Skatteverket som har sett seg lei på at landets dobbeltarbeidende innbyggere bidrar til å fylle den norske statskassen i stedet for den svenske, slik EØS-reglene krever.
 
Minefelt
- Bruk av utenlandsk arbeidskraft er et juridisk minefelt, og temaet trygd/arbeidsgiveravgift er særlig komplisert, sier advokat Antonio Holstad til budstikka.no.
 
De fleste arbeidsgivere regner med at alt er i orden når en svenske kommer med et norsk skattekort. Men så enkelt er det ikke. For kanskje reiser han hjem til Sverige av og til, og jobber litt der også. Da skal det betales svensk arbeidsgiveravgift med 28 prosent av vedkommendes lønn i Norge, dobbelt så mye som den norske avgiften. 
 
Skatteverket har sjekket helsevesenet og utelukker ikke nye bransjekontroller i Norge. Derfor kommer Skatteverket med en klar oppfordring til næringslivet.
 
Kostbart
- Ansetter man noen fra et annet EØS-land, så spør om de bor hjemme, og om de jobber litt der også. Det kan bli kostbart ikke å stille disse spørsmålene, heter det.
 
Svensk arbeidsgiveravgift på lønn utbetalt i Norge er ukjent for de fleste. Blant annet for Robert Fossen, økonomisjef ved Thon Vettre Hotel. Han har rundt 130 mennesker på lønningslisten, mange av dem fra utlandet.
 
Ukjent
- Vi driver en seriøs virksomhet og anstrenger oss for å ha alt i orden hele tiden. Men dette er ukjent for oss. Vi har alltid betalt norsk arbeidsgiveravgift av lønningene til våre ansatte, uansett nasjonalitet. Flere av dem er EØS-borgere bosatt i sitt eget hjemland. Det har aldri slått oss å spørre dem om de har hatt inntekt også der, sier Fossen.
 
Også Holmen Fjordhotell betaler arbeidsgiveravgift i henhold til norsk skattekort. Restaurantgruppen Sult gjør det samme, mens Bølgen & Moi og Quality Hotel Leangkollen kjenner til reglene.
 
- Myndighetenee bør gå ut med et skriv til utsatte bransjer, der de gjør rede for hvilke regler som gjelder og hvordan vi skal forholde oss til dem, sier Robert Fossen.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe
Dagens rett

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe

I denne suppa trenger du kraft av rekeskall - eller ferdig skalldyrkraft fra fryser eller butikk. Mektig godt smaker den.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Rester etter lutefiskmiddagen blir et nytt festmåltid
Dagens rett

Rester etter lutefiskmiddagen blir et nytt festmåltid

Det gjør ingenting om du beregner for mye lutefisk når restene kan bli noe så godt som denne ertesuppen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her