Drikke
Ringnes slo ut Kinn i finalen

Ringnes slo ut Kinn i finalen

Det var med så hårfin margin som mulig at Ringnes gikk seirende ut av det høyst uoffisielle NM i øl og mat kombinasjon.
Aase E. Jacobsen
23 September 2014 - 15:00

Ringnes vant nemlig med ett enslig poeng framfor Kinn. Hvilket viser hvor små forskjeller det blir når en større gruppe skal bestemme. Og ikke minst når det har vært jobbet mye med å finne fram til den optimale kombinasjonen av den på forhånd fastsatte finalemenyen og øl fra finalbryggeriene.

Publikum avgjør

Ansvaret for det siste lå hos henholdsvis Sigrid Strætkvern fra Ringnes og Espen Lothe fra Kinn, som begge hadde fått god hjelp av sine respektive ektefeller. 61 ølglade gjester hadde skaffet seg billetter som kvalifiserte til stemmerett i finalen i Bryggeribråk som fant sted på Håndverkerstuene.

 

Etter forretten hadde Ringnes et forsprang på Kinn med 9 poeng. Sistnevntes nytappete juleøl Solsnu av den franske typen bière de garde, ble med sine 10,5 prosent en tanke for alkoholsterkt til elgcarpaccio, revet brunost, hasselnøtter og solbær. Mens Ringnes Juleøl Sterk 2013 som er litt lettere og har fått et mer modent preg, smøg seg godt rundt denne ganske fettfattige retten.

 

Salt og krydder var utfordringen

Hovedretten var en vriompeis. Kraftig saltet og julekrydret langtidsstekt (confit) svineribbe med hvit- og grønnkål og rødvinssaus tilsmakt med sjokolade. Saltet og kraftig nelliksmak var den største utfordringen, og det ble nesten dødt løp mellom Dahls Juleøl Sterk 2013 og Kinns Gamleguten (lys stout).

 

Publikum var mer klare i sin tale når desserten kom på bordet. Konfektkake med bringebær, gulrotsorbet smaksatt med tonkabønne og rømme med sitron og vanilje samt, var ingen lett match, men Kinns Tomasmesse overbeviste flest. Et betydelig mektigere og mer konsentrert øl enn klassikeren Frydenlund Bokkøl som er mer elegant og vinøst.

 

Men ikke nok til at Kinn kunne ta fra Ringnes ettpoengseieren. Interessen for oppfølgeren av årets Bryggeribråk er stor. Planene for neste års runde legges snart.

 

For første gang

Konkurransen er en ide fra Håndverkerstuenes daglige leder Hans Tryggvasson.

Les mer om hvordan det jobbes på Håndverkerstuene

Det er første gang dette gjennomføres i Norge – og visstnok noe annet sted. Årets konkurranse har hatt landets mest toneangivende bryggerier som deltakere: Austmann, Haandbryggeriet, Kinn, Ægir, Nøgne Ø, Lervig, Aass og Ringnes.

Bryggeribråk ble organisert gjennom fire innledende runder, dernest to semifinaler hvor vinnerne herfra til slutt møttes i en finale. Regien har vært den samme ved at bryggeriene selv foreslår øl til en treretters meny som kjøkkensjef Per Erik Lindblad på Håndverkerstuene har komponert. Publikum smaker og stemmer over hvilket øl som passer best. Bryggeriet som får flest stemmer både for hver rett og totalt vinner.

Foto: Julie H. Amundsen

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her